Herman Oosterholt met de twee onderscheidingen.
Herman Oosterholt met de twee onderscheidingen. Foto: Theo Huijskes

Na lange staat van dienst bij de Groenlose Hengelsport Vereniging

Erelidmaatschap voor Grollenaar Herman Oosterholt

Groenlo - Omgeven door enkele boeketten bloemen toont hij de oorkonde, behorende bij het Erelidmaatschap van de Groenlose Hengelsport Vereniging en de zilveren speld van de Hengelsport Federatie Midden Nederland. Het is donderdag 12 maart 2015. De avond daaraan voorafgaande heeft Grollenaar Herman Oosterholt (69) na 44 jaar bestuurslidmaatschap van de Groenlose Hengelsport Vereniging (GHV), waarvan de laatste 25 jaar als voorzitter, het stokje doorgegeven aan zijn opvolger Erik Mentink.

"Het is mooi geweest. Dit jaar hoop ik 70 jaar te worden, derhalve tijd voor een nieuwe kapitein op de vissersboot met de naam GHV", zegt een terecht trotse Herman Oosterholt met aan zijn zijde steun en toeverlaat, echtgenote Justa. De aan de Marhulzenweg en dus aan de oever van de Grolse stadsgracht geboren Oosterholt is de hengelsport met de paplepel ingegeven. "Samen met Hendrik Kruidenier, August te Molder en Eduard Groothuis was mijn vader in 1938 oprichter van de GHV. Nadat Kruidenier gedurende 2 jaar als eerste voorzitter had gefungeerd, heeft mijn vader die functie vervolgens maar liefst 38 jaar bekleed om daarna opgevolgd te worden door Toon Heinsman. Na mijn 25-jarige periode is het nu de beurt aan Erik Mentink, de pas vijfde preses in het 77-jarige bestaan van de GHV."

Stabiele club
Oosterholt, vader van de zonen Frans en Jan en de trotse opa van vier kleinkinderen, om schrijft de GHV als een stabiele club, die doorlopend een ledenaantal heeft van rond 450. "Omdat wij destijds vanuit ons huis zicht hadden op de gracht, werd ik reeds op 5-jarige leeftijd door mijn vader in aanraking gebracht met de hengelsport. Ondanks dat je statutair gezien pas op de leeftijd van 8 jaar lid kunt worden van de GHV, werd ik bijna 65 jaar geleden al in de club opgenomen. Ik heb me altijd een natuurmens gevoeld, misschien wel de belangrijkste reden waarom de hengelsport je zo boeit. Ik heb zowel de recreatieve als de wedstrijdkant van de hengelsport beoefend. Wedstrijden in den lande meegemaakt met 10 deelnemers, maar ook met meer dan 400 deelnemers. De passie voor het vissen heb ik overgedragen aan mijn beide zonen." Oosterholt zal zich na de jaarvergadering van vorige week aan de zijlijn verdienstelijk blijven maken voor de vereniging. Daarbij kijkt hij uit naar de uitbreiding van de activiteiten op de Grolse stadsgracht. "Die ontwikkelingen zie ik positief tegemoet. Er is sprake van goed overleg tussen alle betrokken partijen en dat moet natuurlijk zo blijven. In het kader van toerisme en recreatie moet er natuurlijk meer worden gedaan met de gracht, maar van meet af aan moet wel alles goed gestuurd worden, zodat er geen wilde toestanden met bijvoorbeeld kanopartijen en floddertoestanden ontstaan."        

Den Gleunigen
Herman Oosterholt, in zijn arbeidzame leven onderhoudsschilder bij de Grolsch Bierbrouwerij, is in Groenlo beter bekend als 'Herman van den Gleunigen'. "Die bijnaam heeft eerst mijn vader en later ik geërfd van mijn opa, die bekend stond als iemand die gauw opgewonden raakte en in zijn jeugdjaren nog wel eens robbetje op straat vocht." Naast de GHV zet Oosterholt zich als vrijwilliger nog in voor tal van andere clubs. Zo is hij al meer dan 50 jaar lid van Muziekvereniging Groenlo (voorheen Leo Harmonie) en was hij voorheen musicerend lid en tevens 25 jaar lang voorzitter van Boeren- en Hofkapel De Knolle. Bij CV De Knunnekes is hij als Erelid opgenomen in 't Kopper, een geleding waarvan hij voorzitter is en om die reden ook deel uitmaakt van het Knunnekes-bestuur. Een en ander heeft mede te maken met zijn verdiensten voor de club, zoals het optreden als buutreedner gedurende maar liefst 18 jaar en het zijn van prins carnaval in 1984. Vanuit laatstgenoemde belangrijke functie bestaat zijn uitspraak: 'Wanneer d'r echt ne hemel is, dan is den dicht bi'j Grolle!'. Verder maken een tweetal belangrijke vrijwilligersgroepen in Groenlo gebruik van zijn actieve inbreng. Dit zijn de vrijwilligers van de RK Calixtusbasiliek en die van de Stichting Houtzagerij Nahuis, waarbij Oosterholt ook nog een bestuursfunctie bekleedt. Dat dezelfde Herman Oosterholt al in het bezit is van een Koninklijke Onderscheiding in de Orde van Oranje Nassau, zal derhalve niemand verbazen.