Hét voetbalspektakel Grol - Longa '30

Helaas wordt de voetbalsport de laatste tijd weer veel geassocieerd met een maatschappelijk probleem. Dit heeft vooral te maken met een aantal excessen, die op of buiten de internationale en nationale velden hebben plaatsgevonden. Zich voetbalfans noemende malloten, die totaal ontsporen en daarmee tegelijkertijd de bij de prachtige voetbalsport horende sfeer verzieken. Wanneer er één wedstrijd is die van al die walgelijke taferelen gevrijwaard blijft, dan is het wel dé derby Grol - Longa '30, zaterdag a.s. in het voetbaltheater Den Elshof in Groenlo.

Ik weet het: zeg nooit 'nooit', maar persoonlijk ben ik er helemaal van overtuigd dat de titanenstrijd tussen deze twee aartsrivalen nooit zal worden ontsierd door een aantal dwazen, die de bedoeling hebben om tijdens een dergelijke, van alle amusante ingrediënten voorziene voetbalhappening vergaande sociale onrust te veroorzaken. Zij die geen voetballiefhebber zijn, zullen het mogelijk bestrijden, maar voetbal is een spiegel van de maatschappij en dus van de gemeenschap. Dat zal ook zaterdagavond zo zijn wanneer er om 18.00 uur wordt afgetrapt. Alle rangen en standen van zowel de Lichtenvoordse als de Groenlose samenleving zullen op de tribune of achter de omheining van de Grolarena aanwezig zijn om te kunnen smullen van de krenten in de amateurvoetbalpap. Of het een kleurrijk voetbalfeest wordt, zoals op 1 november 2014 op het sportpark aan de Raadhuisstraat in Lichtenvoorde het geval was, is natuurlijk nog de vraag. Het is een open deur ik weet het, maar de weersomstandigheden zijn hierbij een belangrijke factor. Maar hoe het ook zij, een voetbalwedstrijd tussen Grol en Longa '30 is een gebeuren om naar uit te kijken. Bij mij is dat een aantal weken geleden al begonnen toen ik een uitnodiging kreeg voor een gezellige bijeenkomst van de beide Business Clubs voorafgaande aan het voetbalduel. Voor dit samenzijn, dat helemaal in het teken staat van verbroedering en verbinding, wordt de aangrenzende sporthal ingericht en aangekleed. Een duidelijk voorbeeld van het gegeven dat Groenlo en Lichtenvoorde en in dit geval Grol en Longa '30 slechts op papier elkaars rivalen zijn, maar dat er in de praktijk eigenlijk alleen maar talrijke alleszeggende overeenkomsten zijn. Overeenkomsten op allerlei gebied, waarvan ook in het dagelijks leven duidelijk sprake is, maar hier nog eens extra tot uiting komen wanneer men elkaar ontmoet in een gezellige ambiance onder het genot van een drankje en een hapje.

Het verloop en zeker de uitslag van een voetbalwedstrijd zijn altijd moeilijk te voorspellen en dat zeker in het geval van dit met altijd veel emoties gepaard gaande voetbalgevecht. Maar wat in de tweestrijd tussen Grol en Longa '30 te allen tijde voorspelbaar is, zijn naast de vele overeenkomsten tussen de supporters, sponsoren en sympathisanten van beide clubs zeer zeker ook de overeenkomsten tussen de beide teams die zaterdagavond op dit toch wel unieke podium hun voetbalkunsten mogen tonen. Jongens die elkaar kennen, met elkaar omgaan, na afloop met elkaar een biertje drinken en buiten de voetballerij met elkaar kermis en carnaval vieren en tijdens een evenement als de Zwarte Cross helemaal met elkaar uit het dak gaan. Een visitekaartje, waar de beide meest toonaangevende voetbalclubs in de gemeente Oost Gelre mee voor de dag kunnen komen. Een kostbaar en daarom door de gemeenschap Oost Gelre te omarmen sportief bezit, dat in schril contrast staat met het criminele, vernielzuchtige en dientengevolge diep beschamende gedrag, veroorzaakt door zogenaamde voetballiefhebbers die de weg helemaal kwijt zijn met alle gevolgen van dien.

Grol - Longa '30 betekent desalniettemin Groenlo versus Lichtenvoorde, het kanon versus de leeuw, blauw versus oranje, De Vries versus Boschker, de vestingstad versus het corsodorp en ga zo nog maar even door. Ik wens u allen veel voetbalplezier en ik zie u graag zaterdag a.s. op het sportpark Den Elshof in Groenlo!        

DE LIBERO

Reacties of tips: delibero@contact.nl