Het Pastoriehuis in Lievelde.
Het Pastoriehuis in Lievelde. Foto: Theo Huijskes

Pastorie Lievelde mag gedurende vijf jaar verhuurd worden

Lievelde - Burgemeester en wethouders van de gemeente Oost Gelre hebben besloten dat de RK Kerkgenootschap in Lievelde de pastorie op het adres Koningsplein 1 mag verhuren. Het is Makelaar Steentjes die de pastorie al een half jaar in de verkoop heeft.

De tijdelijke huur van Koningsplein 1 wordt toegestaan in het kader van de Leegstandwet, dit nadat de benodigde omgevingsvergunning is verleend.

Omdat verkoop van het pand op dit moment een moeilijke zaak is, wil men voorlopig gaarne tot verhuur overgaan om zodoende het woonklimaat zo optimaal mogelijk te handhaven. Omdat de voor de verkoop bestemde woning inmiddels leeg staat, wil men het pand tot het moment het zover is zo goed mogelijk in stand houden. Door het huis te verhuren, worden de kansen op verpaupering en vandalisme geminimaliseerd. Bovendien gaat het hier ook nog eens om een pand dat voorkomt op de gemeentelijke monumentenlijst. Daarnaast wordt een bewoonde woning in de regel veel eerder en gemakkelijker verkocht dan een leegstaande woning. Verder is er bij het gemeentelijke besluit rekening gehouden met het feit dat de Lieveldse RK Kerkgenootschap via de verhuur van de pastorie inkomsten kan genereren waardoor de lasten zo laag mogelijk worden gehouden.
Zodra de omgevingsvergunning is verleend, kan ook de vergunning worden afgegeven voor tijdelijke verhuur van het in vele opzichten toch wel markante pand in het centrum van het dorp Lievelde.