Het oude, nog steeds beeldbepalende voormalige dorpscafé van Lievelde.
Het oude, nog steeds beeldbepalende voormalige dorpscafé van Lievelde. Foto: Theo Huijskes

Beschouwing

Lievelde en het oude vervallen café Arink

Kleine kern oftewel kerkdorp Lievelde is het centrum van de gemeente Oost Gelre. De Lieveldse dorpsgemeenschap telt nog geen 1500 inwoners. Desalniettemin betreft het hier een plaats die mede dankzij de inzet, het enthousiasme en de eensgezindheid van de eigen burgers de zaakjes goed voor elkaar heeft. Onder aanvoering van Lievelds Belang zorgt men ervoor dat er nooit sprake is van stilstand. Niet dat in de overige kleine kernen het tegenovergestelde aan de orde is, maar meer dan elders wordt in Lievelde de nadruk gelegd op het motto: 'Je moet het samen doen!'

door Theo Huijskes


Trotse gevoelens zijn de Lieveldenaar niet vreemd, getuige de veelgehoorde uitspraak dat Lievelde toch eigenlijk de hoofdstad van de gemeente Oost Gelre is. Daar direct aan toevoegende dat een en ander met name komt omdat Lievelde het hart is van het openbaar vervoer in de gemeente. Om vervolgens nog eens, en dat volkomen terecht, te pronken met de aanwezigheid binnen de dorpsgrenzen van grote toeristische en recreatieve trekpleisters, zoals Erve Kots, Wijndomein Besselinkschans, Kinderparadijs Megapret, Kaasboerderij Weenink, Avog's Crash Museum, Engelse Schans als onderdeel van de roemruchte Besselinkschans, Kampeerboerderij Beusink, Loco Eten en Drinken en ga zo maar door. De saamhorigheid is groot en dat vertaalt zich onder andere in het beleven van volksfeesten als kermis en carnaval en niet te vergeten het jaarlijkse megaspektakel Zwarte Cross.
Wat dan met het oog op het vorenstaande als een bijzonder opvallend verschijnsel kan worden aangemerkt, is het gegeven dat dezelfde dorpsgemeenschap, in het kader van de onlangs afgeronde totale herinrichting van het dorp, het (nog) niet voor elkaar heeft gekregen om aan het oude en vervallen café Arink in de Stationsstraat een passende bestemming te geven. Het nota bene als gemeentelijk monument te boek staande verpauperde gebouw is op dit moment niet alleen de Lieveldenaar zelf een doorn in het oog, maar ook de duizenden passanten die er ter plekke mee geconfronteerd worden. Dit laatste omdat het voorterrein van deze voormalige bruine kroeg naast een spoorwegemplacement ook dienst doet als knooppunt voor allerlei doeleinden, zoals fiets- en wandelroutes. Het ooit door de families Geers, Reijrink en Arink bewoonde dan wel bestierde pand is in de ogen van velen, en dat zeker de Lieveldenaren, beeldbepalend voor het dorp.
Bij de laatste jaren ten uitvoer gebrachte reconstructieplannen van Lievelde werd van meet af aan de hoogste prioriteit gegeven aan de herinrichting van de Stationsstraat. Hier werd dan ook in samenwerking met gemeente, provincie en openbaar vervoerders een project in werking gezet, dat een totale metamorfose van deze straat met alle daarbij horende voorzieningen tot gevolg had. Echter de daarmee gemoeid gaande grootste wens, het geven van een passende bestemming aan het voormalige volkscafé van Herman Arink, ging nog niet in vervulling. Van de ene kant een gemiste kans, maar van de andere kant een uitdaging om daaraan in gezamenlijk overleg zo spoedig mogelijk vorm en inhoud te geven. Wanneer de term 'De burger aan zet!' ooit van toepassing is, dan is het wel in dit geval. Hier moet toch een samenwerking mogelijk zijn van burgerinitiatief in combinatie met ondernemerszin, VVV-service, horeca, expositieactiviteiten, kiosk, informatiehoek met betrekking tot alle omliggende mogelijkheden op het gebied van toerisme en recreatie enzovoort. Ongetwijfeld wil de gemeente Oost Gelre hierbij op alle mogelijke terreinen bijspringen. Het binnen Oost Gelre van toepassing zijnde gemeentelijke kleine kernenbeleid met de daarbij behorende faciliteiten is hierop van toepassing. Waar is het wachten dan nog op?