Aan de lezers van dit adres

'Aan de bewoners van dit adres'. Dat stond op een envelop die ik afgelopen week in huis kreeg. In de brief stond dat ik binnenkort een paar uur geen stroom heb vanwege werkzaamheden van Liander. Netjes dat ik daarvoor gewaarschuwd word, dan weet ik dat ik in dat tijdsblok mijn bij mekaar geschreven espressomachine, zonnebank, thuisbioscoop en jacuzzi niet gebruiken kan. Is ook wel eens goed dat je een paar uur wordt teruggeworpen op jezelf.

Ik krijg bijna nooit meer persoonlijk geadresseerde post in de bus. Dat komt natuurlijk omdat ik bijna alles online doe, dus ik krijg e-mails of berichten in mijn ingelogde webomgeving. Ik hoorde iemand zeggen dat dat een slechte zaak is, want er is zo steeds minder werk voor postbodes.

Wat een onzinnige socialistische redenering: het gaat om consumptie, werkgelegenheid is een afgeleide. Je leeft toch niet om te werken, als het niet anders kan doe je het andersom. Als ik lees 'zijn werk was zijn leven', denk ik als kapitalist: hmm, volgende keer beter.

En het gaat om het milieu, al dat papier kost maar regenwouden. Daarom denk ik ook dat ik maar zo'n sticker op de voordeur plak. Geen NEE NEE, want ik wil natuurlijk wel de Libero op papier.

Ik wil een NEE JA, om zo van die belachelijke hoeveelheid reclame verlost te worden die je elke week door je brievenbus krijgt gepropt. En dan voor een deel ook nog op dinsdag terwijl de aanbiedingen maandag ingaan, en op=op.

Ik kreeg ook de gemeentelijke belastingaanslag in de bus, wel netjes op naam (wat weten ze toch veel van mij). Waarom gaat dat eigenlijk niet digitaal? Behalve dan aan die paar achterhoeders/Achterhoekers die geen internet hebben hoef je toch geen papieren aanslag te versturen.

Of zit daar een doortrapt idee achter van de gemeentelijke boekhouders: die enveloppen en ander papier gaan weer in de blauwe container en die worden dan weer door ROVA geleegd. Gratis lijkt het, maar die kosten worden natuurlijk wel ergens anders in verwerkt. En, hoor ik iemand zeggen, je houdt mensen aan het werk.

En die gemeentelijke tariefsverhogingen gaan met percentages waarmee menig commercieel bedrijf zich uit de markt zou prijzen. Ik was laatst in het metropooltje Enschede en kreeg daar een dikke vette boete omdat ik ongeveer een halfuur te lang geparkeerd had.

Ik had een parkeerbonnetje tot 17.45 uur en om 18.15 uur sloegen de handhavers toe. Meer dan 60 euri! Zo'n 10% duurder dan vorig jaar (u ziet het, ik kan vergelijken want ik ben een recidivist). Ik weet wel, regels zijn regels, maar 60 euro??

Ik bracht niemand in gevaar, ik zat niet dronken achter het stuur en reed niet te hard. 60 euro boete, daar moet je in Nederland normaal gesproken toch iemand voor mishandelen. Een conducteur of een boswachter of zo.