Wethouder René Hoijtink plant samen met leerlingen een rode beuk.
Wethouder René Hoijtink plant samen met leerlingen een rode beuk. Foto: Theo Huijskes

Boomfeestdag groots aangepakt

Oost Gelre - De dit jaar 59e Nationale Boomfeestdag ging in Oost Gelre bij lange na niet ongemerkt voorbij. Ditmaal in samenwerking met de Bomenwacht Oost Gelre werd daar deze keer op twee plaatsen weer ruimschoots aandacht aan besteed. Zo waren het op woensdag 18 maart in Groenlo de leerlingen van de basisschool Willibrordus en in Harreveld de leerlingen van de basisschool Canisius, die bijgestaan door een tweetal wethouders hielpen met het planten van nieuwe bomen.

De Stichting Nationale Boomfeestdag wil kinderen op een fantasievolle en aansprekende wijze kennis, inzicht en begrip van en over bomen bijbrengen. Op 10 aprtil 1957 werd de eerste officiële landelijke Boomplantdag georganiseerd. Dit betekent dat in de afgelopen bijna zes decennia meer dan 10 miljoen bomen op de Nationale Boomfeestdag in Nederland zijn geplant.

In Groenlo ontving wethouder René Hoijtink een 33-tal leerlingen op het scoutingterrein Jongensstad en dat aan de oever, in dit geval op de wallen van de stadsgracht voor het planten van maar liefst 30 eiken en 3 rode beuken. Daarbij mocht iedere leerling een fles met daarin een bijzondere boodschap voor het jaar 2215 onder de wortels van de boom begraven.

Hieraan voorafgaande was het ambtenaar André te Brake, die in klassikaal verband met de leerlingen van groep 7 en 8 het thema 'Bomen en water' onder de loep had genomen. "De interesse van de leerlingen was bijzonder groot", aldus Te Brake. "Zeker wanneer je uitlegt welk een belangrijke functie een boom op het gebied van zorg en gezondheid, maar ook ten aanzien van het kostenaspect heeft, spitsen de leerlingen hun oren. Daarnaast ook nog eens verteld dat de gemeente Oost Gelre 38 duizend geregistreerde bomen telt, te weten bomen die door de gemeente zijn geplant en dus ook eigendom zijn van de gemeente."

Op het terrein van Jongensstad in hartje Groenlo (heel bijzonder zo'n groot natuurterrein in het hartje van de stad!) was het ook wethouder Hoijtink die de leerlingen nog eens haarfijn uit de doeken deed welke belangrijke belangen de bomen in de samenleving dienen.

In Harreveld werd er met veel enthousiasme onder leiding van wethouder Vincent van Uem diverse elzen geplant aan de Looweg (binnenweg richting basisschool). Ook hier werd het collegelid bijgestaan door leerlingen uit de groepen 7 en 8. Het voorstel tot de aanplant van de bomen in het kerkdorp Harreveld is ingediend en wordt ondersteund door de dorpsbelangenvereniging.

Nieuwe bomen in Groenlo en Harreveld