Afbeelding
Foto: Theo Huijskes

Een gedreven zakenman is niet meer

In memoriam Jan Gunnewijk (1926-2015)

Groenlo - Maandagavond 16 maart jl. overleed op 88-jarige leeftijd Johannes Antonius Jozef Gunnewijk. De dood van deze geboren en getogen Grollenaar betekent naast het verlies voor zijn eigen gezin en familie voor de Groenlose gemeenschap het moeten loslaten van een groot ondernemer. Wanneer er in Groenlo ooit een dergelijke uitverkiezing had plaatsgevonden, was de op 6 juli 1926 geboren Jan Gunnewijk met grote meerderheid gekozen tot zakenman van de vorige eeuw.

door Theo Huijskes

Na het vak te hebben geleerd in Wageningen en de benodigde diploma's te hebben behaald bij onder andere het op dat moment in Nederland bekendste bedrijf in mode en stijl: Peek & Cloppenburg, nam de vierde telg uit een gezin met zes kinderen in 1953 de zaak over van zijn vader Antoon ('Tone') Gunnewijk. Samen met echtgenote Agnes Olminkhof, waarmee hij in 1960 in het huwelijk trad en drie kinderen (Ton, Peter en Marlies) onderdeel liet uitmaken van de Groenlose gemeenschap, breidde hij de modezaak voor zowel dames als heren verder uit met de bedrijfstak wonen en slapen. Het door de jaren ontstaande imperium Gunnewijk zwaait reeds decennia lang de ondernemersscepter in de Beltrumsestraat. Gunnewijk was en is voor Groenlo nog steeds van onvoorstelbaar grote waarde. Het winkelcentrum van Groenlo binnen de stadsgracht wordt in grote mate beheerst door dit gedegen en gezellige familiebedrijf, dat er bovendien een behoorlijke en vooral belangrijke hand in heeft gehad en nog heeft dat andere neringdoenden zich in Groenlo vestigen. Samengevat: Gunnewijk is nooit gegaan voor alleen het eigen zakelijk belang, maar zeker ook voor het algemeen, gemeenschappelijk belang van Groenlo!

Toen zijn gezondheid het nog toeliet, was praten met Jan Gunnewijk, in de volksmond vaak 'Jan Gordijn', altijd een bijzonder aangename bezigheid. Dit komt waarschijnlijk ook omdat de leden van de familie Gunnewijk bekend staan als niet alleen uitstekend ondernemende, maar ook goed gehumeurde, gastvrije mensen. Tegelijkertijd bijzonder zorgzame zakenlui die altijd voor instanties, verenigingen en individuen binnen de gemeenschap klaar willen staan. Mensen die op ieder moment van de dag en dus op de gekste tijden als gastheer willen optreden dan wel de helpende hand willen bieden, ongeacht waarvoor het is en voor wie het is. Tot op hoge leeftijd was Jan Gunnewijk praktisch nog iedere dag op zijn kantoor aanwezig om niet alleen de krant te lezen, een kop koffie te drinken en een sigaartje te roken, maar ook om daar waar het enigszins nog mogelijk was hand- en spandiensten te verrichten. De laatste jaren ging zijn gezondheid langzamerhand achteruit en kon hij zich dagelijks niet meer laten zien op zijn geliefde stekkie centraal in de zaak midden tussen de mensen.

Niet alleen in ondernemerszin, maar ook op andere terreinen heeft Jan Gunnewijk het nodige betekend voor de samenleving. Zoals ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, waaraan nog enkele niet onbelangrijke onderscheidingen herinneren, zoals het Verzetsherdenkingskruis. Ook ten behoeve van de gemeenschap Groenlo heeft hij op zakelijk, cultureel en sportief terrein veel en goed werk verricht. Zo was hij 25 jaar lang voorzitter van het Groenlo's Ondernemers Verbond (GOV), een stuwende kracht achter Scouting Groenlo en gaat hij de geschiedenisboeken in als één van de beste verdedigers, die de sportvereniging Grol heeft voortgebracht. Hij voetbalde maar liefst 17 jaar achtereen in Grol 1. Al deze verdiensten werden in 1989 beloond met niet de minste, aan hem toegekende onderscheiding: de Eremedaille in goud in de Orde van Oranje Nassau.

Gunnewijk is al jaren achtereen een begrip in Groenlo. De meest belangrijke pion van dit familiebedrijf is fysiek niet meer aanwezig, maar zijn geest leeft onverminderd in de onderneming voort.


door Theo Huijskes