Lidl wel en Scapino nog niet verhuisd naar een andere locatie.
Lidl wel en Scapino nog niet verhuisd naar een andere locatie. Foto: Theo Huijskes

'Winkelleegstand in Lichtenvoorde neemt ernstige vormen aan!'

CDA Oost Gelre pleit voor Keistadbeleid

Lichtenvoorde - De fractie van het CDA in de gemeente Oost Gelre wil in navolging van Groenlo, waar het Vestingstadbeleid zijn vruchten afwerpt, voor Lichtenvoorde een Keistadbeleid. Volgens de Christendemocraten begint de winkelleegstand in Lichtenvoorde langzamerhand ernstige vormen aan te nemen en is het daarom de hoogste tijd om een nieuw concept te ontwikkelen om nog meer leed te voorkomen.

Namens het CDA stelde Walter Leemreize tijdens de onlangs gehouden raadsvergadering zeer bezorgd te zijn over de ontstaande situatie in Lichtenvoorde.

"In Groenlo hebben de Grollenaren met ondersteuning van de gemeente een krachtig en tevens uniek concept ontwikkeld, te weten het zogenaamde Vestingstadbeleid. Een goede insteek, die zich doorontwikkelt en dientengevolge wordt beleefd en door het krijgen van de gewenste aandacht een positief effect heeft op de stadseconomie van en in Groenlo.
Als CDA missen wij een dergelijk concept, noem het bijvoorbeeld Keistadbeleid, in Lichtenvoorde. Daar kent men weliswaar een centrumvisie, maar die is vooral fysiek ingestoken en daarmee ben je er niet. Het gaat ook om beleving en mind-set, zoals we dat in Groenlo kunnen zien en ervaren."

De zorgen van het CDA over Lichtenvoorde hebben ook betrekking op het gebied rondom de Dijkstraat, waarop in de afgelopen jaren reeds verschillende visies zijn losgelaten. Zo zijn er sedert 2002 plannen om dit gebied te onttrekken aan het kernwinkelgebied en te herontwikkelen tot primair een woongebied.

Wethouder Vincent van Uem gaf in antwoord van de CDA-opmerkingen en vragen met betrekking tot de situatie Dijkstraat en omgeving aan dat er in overleg met diverse ondernemers wordt gewerkt aan een herontwikkeling. "Er worden op dit moment verschillende schetsen gemaakt, die vervolgens moeten dienen voor praatsessies. Mogelijk dat er dit jaar reeds op onderdelen veranderingen kunnen worden aangebracht."

Op de vraag of in navolging van de verhuizing van Lidl naar de Nieuwmarkt ook Scapino gaat verhuizen naar het voormalige pand van Blokker op de Markt, antwoordde Van Uem dat die plannen geen doorgang vinden. "Wat betreft de aanpak van de winkelleegstand in Lichtenvoorde, dient Groenlo in Lichtenvoorde reeds als voorbeeld. Daarover is inmiddels ook al gesproken met de centrumcommissie, die pleit voor een integrale aanpak. Daarnaast is stadsmanager Harald Bus ingeschakeld De komende maanden komt er meer duidelijkheid over het nieuwe concept, nadat er een inventarisatie is gedaan en een daarmee gepaard gaande kostenbegroting is opgesteld."