Bloed, kaas en eieren

Ik heb sterk het vermoeden dat er niet veel verschil zit tussen paasbrood en kerstbrood. Misschien heb ik dit al eens eerder verteld, maar herhaling kan nooit kwaad. En ook het konijn is hetzelfde, alleen heet-ie nu geen Flappie.

Bloederig
Hoewel Pasen nog niet zo'n maatschappelijke kitschkermis is als Kerstmis gaat het wel steeds meer die kant op.
En ik ga ook die kant op want ik ga naar The Passion. In Enschede dit jaar, dus te doen. Wanneer krijg je nu de kans om een live kruisiging mee te maken op 35 kilometer afstand of zo?
Maar het is natuurlijk niet echt. Het is gewoon een of ander verlichte kruisbak. Nee, dan in sommige landen waar nog echte katholieken wonen. Daar laten mensen zich echt kruisigen, daar bloeden mensen echt.
Waarom kan dat in Enschede niet met Gerard Joling of zo. Die kan zo mooi gillen. Of doet-ie dit jaar niet mee?

Bloedlink
De burgemeester van Beltrum, Bennie te Veluwe, ergert zich aan het vandalisme in het dorp. En terecht, was is dat toch met vandalen? Als je nu inbreekt haal je nog wat buit binnen, daar kan ik het economische nut nog van inzien. Maar vandalisme heeft ook voor de dader geen nut. Alleen misschien leedvermaak, dat andere mensen last hebben van jouw gedrag. En groepsgedrag, dat hoorde ik een deskundige laatst zeggen.
Vandalen zijn zielig. Ze weten dat ze helemaal niks voorstellen. Dat ze niks kunnen en niks zijn. Dat het leven zinloos voor hen is. Maar ze zijn te dom en te lui om iets zinvols te doen, en te laf of niet katholiek genoeg om zichzelf met spijkers te laten bloeden, en daarom gaan ze bijvoorbeeld plaatsnaamborden vernielen.
Of is het maatschappelijk verzet, een geëngageerde daad? Het kan maar zo. Is vast ook wel een deskundige voor te vinden.

Bloedbroeders
Lichtenvoorde wil een Keistadbeleid, in navolging van het Vestingstadbeleid voor Groenlo. Het Calimero-gevoel is blijkbaar aan het verschuiven van de hoofdstad naar de hoofdkern. Probleem voor Lichtenvoorde is dat ze geen gracht en wallen hebben, geen parkachtige strook die het centrum omsluit. Lichtenvoorde is een sportief en saamhorig dorp, maar buiten de Kei is er eigenlijk geen ruk te zien waarvoor een toerist ook maar een meter zou omlopen.
En nou heeft Groenlo er ook nog eens een Havezate bij. Volgens mij is het meer een Efteling-achtige constructie dan een historisch verantwoorde reconstructie van een havezate, maar dat mag de pret niet drukken. Het is een kei van een gebouw.
En die toeristenbelasting komt tenslotte ten goede aan heel Oost Gelre. En daar gaat het om.

Zo, dat is weer uit mijn systeem en nu wensen wij van de Zands iedereen vrolijke Paasdagen.