Ondanks het weer veel deelnemers aan de Grolse Palmpasenoptocht.
Ondanks het weer veel deelnemers aan de Grolse Palmpasenoptocht. Foto: Henri Walterbos

Palmpasentraditie Groenlo

Vrolijke kindersnoetjes, gehavende haantjes

Groenlo - Vrolijke kindersnoetjes, vrolijk versierde palmpasenstokken met chocolade-eitjes en haantjes in de vorm van broodjes op de stok. De decennialange prachtige palmpasentraditie in Groenlo. Afgelopen zondag namen weer vele tientallen kinderen deel aan de Palmpasenoptocht, op de zondag voor Pasen.

Als hoogtepunt met een versierde palmpasenstok door het centrum van Groenlo dan richting muziekkoepel gaan voor een feestelijk gebeuren normaliter. Vanwege het slechte weer vertrok de grote kinderschare vanuit de basiliek, maar keerde daar na een rondje binnenstad ook weer terug voor de prijsuitreiking. Met hun versierde stok in de vorm van een kruis, versierd met chocolade eitjes, palmtakjes, en op de top de 'paaspiek' - een broodje in de vorm van een haan - waren tientallen kinderen met ouders, opa's en oma's naar de Calixtusbasiliek toe gekomen. Niet ongebruikelijk dat de haantjes soms al enigszins gehavend de optocht ingaan. Een vertederend gezicht.

Het broodje staat voor het breken en delen van het brood door Jezus tijdens het laatste avondmaal, meestal in de vorm van een haan. Dit omdat volgens de Bijbel de haan kraaide toen apostel Petrus ontkennend antwoordde op de vraag of hij Jezus van Nazareth kende. Door de inzet van onder andere het Groenlose Ondernemers Verbond (GOV) wordt deze traditie in leven gehouden. Dit jaar liepen de jonge kinderen onder begeleiding op vrolijke tonen van de Muziekvereniging Groenlo hun rondje binnenstad. Op de eindbestemming aangekomen werden de winnaars van de eiertelwedstrijd bekend gemaakt. Altijd weer een spannend gebeuren voor de kinderen, want velen lopen voorafgaande aan de Palmpasenoptocht met hun tellijstje door Groenlo om de eieren te tellen in de Grolse etalages. Ook een prachtige traditie nog steeds. Dit jaar waren het Marit Meekes, Stijn Beerten, Senna Schonewille, Jens Baks, Milou Reinders en Famke Blanken die in de prijzen vielen. De prijzen, uitgereikt door Koen Wissink en Ans Andringa, werden beschikbaar gesteld door Warenhuis Post. Voor alle kinderen die meeliepen aan de optocht was er een traktatie van Bakkerij Wissink.