Een beeld van The Final Push 2015 in Lichtenvoorde.
Een beeld van The Final Push 2015 in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes

The Final Push 2015 maakt indruk

Stijlvolle herdenking 70 jaar na de bevrijding

Lichtenvoorde - Onder het motto 'The Final Push' worden tussen 27 maart jl. en 12 april a.s. de acties, die in 1945 de bevrijding van Oost- en Noord-Nederland hebben ingeluid, nieuw leven ingeblazen. In het kader van deze zeven decennia geleden ondernomen operatie, werd afgelopen dinsdag door de caravan van organisatie 'Keep Them Rolling' Lichtenvoorde aangedaan met een doortocht, waarbij een rustpunt werd ingelast voor een stijlvolle herdenking bij het oorlogsmonument aan de Dijkstraat.

De bevrijding door de Geallieerden werd hiermee, en dat inmiddels 70 jaar later, op een imponerende wijze in beeld gebracht. Met de al die jaren in stand gehouden inmiddels historische militaire voertuigen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) dienst deden, werd en wordt de komende dagen met het evenement The Final Push de destijds terugverworven vrijheid grootscheeps herdacht.

Met de bevrijdings-, in dit geval meer herdenkingstocht werd afgelopen zondag in Groesbeek een start gemaakt. Vanzelfsprekend vond dat plaats op de plek, beter bekend als Operation Plunder en Operation Varsity. In totaal is men 2½ week onderweg om vervolgens op zondag 12 april a.s. in Groningen deze indrukwekkende tocht met een groots defilé en de Tank-Battle op de Grote Markt aldaar af te sluiten. Tussen het start- en eindpunt staan niet alleen herdenkingsbijeenkomsten en defilés, maar ook bevrijdingsconcerten en luchtlandingen op het programma. Bovendien is er in het programma ook de nodige tijd ingeruimd voor een bezoek aan het Concentratiekamp Westerbork.

Vanuit Barlo, waar men een bivak had opgeslagen op het terrein van de Farm & Country Fair en vervolgens via Winterswijk kwam men dinsdagmiddag Lichtenvoorde binnen. Bij het oorlogsmonument aan de Dijkstraat vond er vervolgens onder grote belangstelling een herdenkingsbijeenkomst plaats. Daarbij werd door burgemeester Annette Bronsvoort het woord gevoerd, waarbij zij de aanwezigen meenam naar de vroege ochtend van de 31e maart 1945, toen Lichtenvoorde door de Geallieerden werd bevrijd. In dat verband benadrukte zij nog eens dat zeker in deze tijd, alsmede in deze wereld vrijheid niet zo vanzelfsprekend is. "Koester en bewaar derhalve de vrijheid als een kostbaar bezit", aldus Annette Bronsvoort. De bijeenkomst werd afgesloten met één minuut stilte en het voorlezen van een gedicht door een tweetal leerlingen van de basisschool Ludegerus, bij deze gelegenheid in groten getale aanwezig. Gevolgd met een kranslegging door burgemeester Annette Bronsvoort en Aloys Roemaat, jarenlang actief voor de Vereniging Oud-Indiëgangers Oost-Gelderland Arnhem en Omstreken, en de organisatie van The Final Push 2015.