Leerlinge Thamara Beerten en schrijver Eric Heuvel.
Leerlinge Thamara Beerten en schrijver Eric Heuvel. Foto: PR

Thamara Beerten neemt schrijver Eric
Heuvel mee naar mondeling examen

Lichtenvoorde - Thamara Beerten, 16 jaar oud, zit in het vierde jaar van de kaderberoepsgerichte leerweg van Marianum in Lichtenvoorde. Vorig jaar kreeg ze bij het vak Nederlands te horen wat ze allemaal moest doen voor haar mondeling examen Nederlands. Vijf boeken lezen en zorgen dat je over de boeken vragen kunt beantwoorden of een opdracht kunt uitvoeren.

Meneer Brockötter, docent Nederlands Marianum, zei een tijd geleden ter voorbereiding dat je alle informatie die je had mee mocht nemen naar je mondeling. Als grap voegde hij toe: "Wil je bijvoorbeeld de schrijver van een boek dat je gelezen hebt meenemen, dan mag dat". Thamara dacht: ik kan het proberen en stuurde een e-mail naar Eric Heuvel uit Zaandam, striptekenaar en schrijver van onder andere het boek 'De Ontdekking'. In haar e-mail legde ze uit wat de bedoeling was en vroeg de auteur of hij bij haar mondelinge toets aanwezig wilde zijn.

'De Ontdekking'
Thamara kreeg een e-mail terug, waarin Eric Heuvel schreef dat hij zich zeer vereerd voelde en graag wilde komen. Woensdagmiddag 18 maart jongstleden was het zover. Thamara had om 15.00 uur met de schrijver afgesproken op school. Enkele leerlingen konden het niet geloven en bleven wachten tot hij er was. Nadat ze gezamenlijk wat gedronken hadden en op de foto waren gezet, meldden ze zich om 15.30 uur bij meneer Brockötter.
De docent Nederlands vond het heel speciaal dat Eric Heuvel gekomen was. Thamara kreeg als opdracht om de schrijver te interviewen. Natuurlijk kon ze allerlei vragen stellen over het boek 'De Ontdekking', een educatieve strip over de Tweede Wereldoorlog die in samenwerking met de Anne Frankstichting tot stand gekomen was.

Na een kwartier zat Thamara's mondelinge examen erop. Zoals ze zei: "Het was een zeer leuke, maar ook zenuwachtige ervaring". Eric Heuvel verraste Thamara na afloop met een cadeautje, omdat hij haar actie zo bijzonder vond, en meneer Brockötter beloonde haar mondeling met een mooie 9. De eerste buit is binnen voor de leerlinge. Nu op naar de centrale examens.