In samenwerking met Stichting Stolperstenen

Expositie in Stadsboerderij over WOII

Groenlo - Het is dit jaar 70 jaar geleden dat Oost- en Noord-Nederland werd bevrijd door de Geallieerden. Maar ondanks dit grote aantal jaren, is en blijft de herinnering aan, alsmede de belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) nog altijd enorm groot. En dat niet alleen bij degenen die de oorlog van dichtbij of op afstand hebben meegemaakt, maar ook bij het nageslacht.

Niet alleen dus vanwege het feit dat het 70 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog is geƫindigd, maar ook vanwege educatieve overwegingen organiseert de Stadsboerderij Grolle een bijzondere expositie. In dit geval een overzichtsexpositie in het kader van de Tweede Wereldoorlog, zoals die is beleefd in de Gelderse Achterhoek.
De expositie laat onder andere foto's en krantenartikelen zien uit die periode. Het vertelt over de gevolgen van de oorlog voor de Achterhoek in het algemeen en Groenlo in het bijzonder.

Ook worden originele documenten tentoongesteld en is er authentiek materiaal van Peter Jansen uit Groenlo. Hij heeft uit zijn verzameling een aantal attributen beschikbaar gesteld, die de expositie een extra dimensie geeft. Verder is de expositie zo bijzonder, omdat er gekozen is voor een combinatie met de Stichting Stolperstenen Groenlo. Deze stichting exposeert met foto's en verhalen over de joodse inwoners van Groenlo, die tijdens de oorlog zijn weggevoerd naar concentratiekampen en daar zijn vermoord.
Ook wordt er aandacht besteed aan de verzetsstrijders en dwangarbeiders, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Vrijdag 27 maart jl. heeft de Stichting Stolperstenen Groenlo de laatste 23 stolperstenen gelegd voor huizen waar joodse inwoners, verzetsstrijders en dwangarbeiders in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. In totaal zijn er in Groenlo 67 stenen gelegd.

De gecombineerde expositie in Stadsboerderij Grolle in de Groenlose Notenboomstraat loopt van 28 maart tot 1 juni van dit jaar.