Leerling bekijkt aandachtig de 'Groenlose Gids' van de Watermolen
Leerling bekijkt aandachtig de 'Groenlose Gids' van de Watermolen Foto: Bernadet te Velthuis

Leerlingen Watermolen 'thuis in communicatie' na doe-dag

Groenlo – Woensdagmorgen 25 maart stond basisschool De Watermolen in Groenlo helemaal in het teken van de doe-dag! Een dag waarop de reguliere lessen even moeten wijken voor leukere, maar zeker niet minder leerzame, activiteiten. Het thema van de doe-dag van dit jaar was 'Communicatie'.

Ieder jaar vindt er een doe-dag plaats. Doel van deze doe-dagen is om de kinderen middels andere activiteiten in contact te brengen met belangrijke onderwerpen, zoals communicatie. De invulling van een doe-dag is afhankelijk van het aanbod van gastlessen en workshops gegeven door externe personen. Zo was er een circuit van workshops in de onderbouwgroepen 1 tot en met 4 en een circuit voor de bovenbouwgroepen 5 tot en met 8. Voor de bovenbouw bestond het circuit uit 5 verschillende activiteiten, wat betekende dat ze iedere veertig minuten weer naar een andere activiteit gingen, bijvoorbeeld mediawijsheid, videoclip maken, restaurant en zelfs een krant maken!

Workshop kranten maken
Michaël Lammers, achtergrond in de journalistiek, gaf samen met een redactiemedewerker van de Groenlose Gids de workshop: 'Kranten maken'. Op de deur van het klaslokaal hing een groot papier met 'Redactie'. En wat dat betekent, dat wisten de meeste bovenbouwers wel: "Daar maken ze het nieuws". En dat was precies de bedoeling van deze activiteit. Na een kort stukje theorie over de verschillende onderdelen van een krant en hoe de krant aan zijn nieuws komt, werden de leerlingen in twee- en drietallen ingedeeld. Ieder groepje ging aan een onderdeel van de krant werken, zoals het maken van een interview, weerbericht, sportverslag, een strip of cartoon, maar ook werden er door de 'fotografen' ondersteunende foto's gemaakt voor het interview of weerbericht.

Tentoonstelling
Er is natuurlijk niets leukers dan al het moois wat je gemaakt hebt, te laten zien aan je vader, moeder, broertje, zusje of andere familie en kennissen. Basisschool de Watermolen organiseerde daarom woensdagavond 1 april van 18.00 tot 19.30 uur een tentoonstelling voor alle belangstellenden. Door de gehele school hingen de werkjes en eindresultaten van de verschillende workshops. Ook werden er filmpjes gedraaid en liet ZSOM met behulp van professionele apparatuur, zien hoe het er bij de televisie aan toe gaat. Ook de aanwezigen mochten even plaats nemen achter de camera (met koptelefoon!) om te ervaren hoe dat nou is. Tenslotte had een ontwerper van de Groenlose Gids, speciaal voor de tentoonstelling, twee 'echte' Groenlose Gids pagina's gemaakt. De pagina's bestonden uit de verschillende krantenartikelen en interviews die de bovenbouwers tijdens de doe-dag gemaakt hadden.

Interview Juf Cilia.

Verslaggevers Koenti Kloeg, Fleur Koppelman en Mandy Younan.

Voor de hoeveelste keer is het dit jaar?
De negende keer.

Kun je misschien een paar onderwerpen opnoemen die we al gehad hebben?
Kunst,wonen,transport,gezondheid,energie,water.

Waarom doen we dit?
Om van de wereld echt iets te leren.

Wie heefd dit bedacht?
Overlegd met het team, juffen en meesters.

Wat vind je er zelf van?
Leukste dag van het jaar met de tentoonstelling.

Waarom hebben dit jaar dit onderwerp. Is het belangrijk of is het gewoon opgekomen?
Hele belangrijk onderwerp. Je gebruikt het elke dag!

Interview Juf Cilia

Verslaggevers Daphne van Alst en Rosalie Papen

Hoe oud bent u?
58 jaar.

Waar woont u en in welke straat?
Oude Aaltenseweg 44 in Lichtenvoorde.

Heeft u klein kinderen?
Nee wel een kind het is een zoon.

Wat vind u van de doedag?
een hele leuke dat omdat alle kinderen zelf aan het oefenen zijn met communicatie.

Waarom is het onderwerp communicatie?
omdat het een heel belangrijk onderwerp is.

Hoelang bestaat de doedag al op onze school?
11 jaar. 9 doedagen of meer.

Bedankt voor het andwoord.

Juf Cilia. Foto door: Diede Piepers.