Suzan en Freek, de brug tussen de feesttent en het paasvuur. Foto: Paul van Druten
Suzan en Freek, de brug tussen de feesttent en het paasvuur. Foto: Paul van Druten

35e editie Paaspop Zieuwent

Brunchconcert Boh Foi Toch waardig hoofdgerecht Paaspop

Zieuwent - Sabine Onstenk, voorzitster van Stichting Paaspop Zieuwent, staat vriendelijk lachend bij de ingang van de tent, waar ze achter de kassa staat, deze Tweede Paasdag. "Ja, we zijn zeer tevreden", begint ze. "We hebben dit jaar wederom een paar dingen gewijzigd. Je moet gewoon blijven veranderen. Dat willen de mensen nu eenmaal. Het gaat om hun beleving. Het is niet meer zoals vroeger dat je met een bepaalde formule jarenlang door kunt gaan. Afgelopen jaar zijn we een prima samenwerking aangegaan met stichting Paasvuur Zieuwent. Dat was zeer geslaagd, met het paasvuur dichtbij de tent. We vonden het buiten echter wel een beetje saai zo zonder muziek. Dit jaar hebben we dat anders ingevuld."

Het blijkt een goede keuze en een mooie verbinding tussen het paasvuur en Paaspop. In de 'vuurtoren' spelen Suzan & Freek uit Lichtenvoorde een set van een half uur lang. Rondom de toren veel publiek en op nog geen 100 meter het oplaaiende paasvuur. De warmte is voelbaar. Voor Suzan (Stortelder) en Freek (Rikkerink) net niet voldoende om zich te warmen. Tussen de nummers door blaast Suzan zich in de handen om zich te warmen. Toch voelen de klanken meer dan warm aan en straalt het duo net zoveel warmte uit als het paasvuur. Ook hun versie van 'Cheerleader' van Omi komt voorbij, het nummer waar ze landelijk mee door lijken te breken, door veel airplay bij niet de kleinste radiostations: 3FM en Q-Music. Als een groot deel van de 4000 bezoekers van het paasvuur ook binnen zijn spelen ze nog twee sets.
De programmering is goed en de publiekelijke belangstelling is groot, deze 35e editie. Maar bovenal is de sfeer Achterhoeks gemoedelijk, alle drie de dagen. 'Feestbeesten' uit Lichtenvoorde, Groenlo, Beltrum, Harreveld gaan zelfs de frisse avonden 'op de fietse hen en terugge noar Söwwent.' Zaterdagavond is de avond voor de ware liefhebber. Donnerwetter met frontman Rocco Ostermann die op en voor het podium geboren lijkt. Alleen al zijn performance is indrukwekkend, evenals zijn voorkomen. Daar staat echt wat! Imposant, net als de band, met op gitaar 'local hero' Wout Kemkens. Voer voor liefhebbers. Van lekker stevig gitaarwerk tot psychedelisch zweverig. Naast de mix van speelse funk- soul- en jazzklanken van Cool Quest vrolijke poprock van Sunday Sun. De avond wordt echter afgetrapt door Crazy Daze, 'juryprijswinnaars van Slag om Paaspop', met een mix van zwoele lounge en funky soul. Aansluitend New Art Scene uit Doetinchem. Frisse vrolijke melodieuze rocksound, met sterke zangeres/gitariste Anouk van der Kemp, die qua stemgeluid de ene keer aan Nena doet denken, dan weer aan IJslandse Björk. De band zou het predicaat 'Serious Talent' niet misstaan.
Na twee geslaagde avonden ter afsluiting op Tweede Paasdag gezamenlijk brunchen in de tent, met muziek van Boh Foi Toch. Een schot in de roos. Beiden zijn zeer goed te verteren en liggen lekker op de maag. Boh Foi Toch klinkt ondanks haar 20 jaar nog net zo fris en vers als de nacht ervoor nog vers gebakken broodjes van 'Bakker Jos'. Samen met collega-ondernemers Slagerij Beerten, de Timp, Café Bruntjes en de Spar wordt de aanwezigen een niet te versmaden hoofdgerecht van lekkernijen en Achterhoekse folklore aangeboden deze Tweede Paasdag. Als Hans Keuper en zijn mannen van leer trekken, wordt aan de lange tafels een goede ondergrond gelegd voor een daverende slotdag van PaasPop 2015. Veel gelegenheid om de broodjes weg te werken krijgen de bezoekers niet. Al kauwend wordt een polonaise gelopen op 'Wi-j bunt de jongens van de schutteri-j'.
Als het eten een beetje afgezakt is en de eerste biertjes al op hun plek gevallen zijn trapt Boh Foi Toch af voor deel 2. 'Klits klats klee, ging 't hundjen deur de plee,' wordt uit volle borst gezongen. Als gitarist Paul Kemper even laat merken dat ie ook een jongen van de gestampte pot is met een lekker rockintro van 'Deerntjen van de modeshow' gaat de vloer op een neer. Oude jongens krentenbrood. Jong en oud zingt mee en beleeft een daverende slotdag. Buiten smeult het laatste beetje paasvuur, binnen laait het vuur nog eens flink op.