Het lopende archief van Longa '30 is niet meer

De sportvereniging Longa '30 in Lichtenvoorde is de weg kwijt. Dit niet wat betreft organisatorische of accommodatiezaken en al helemaal niet wanneer het gaat om de sportieve prestaties op het voetbalveld. De weg kwijtraken kan namelijk ook gebeuren op het moment dat je een zeer gewaardeerd (Ere)lid verliest. En dit is het geval na het overlijden van Ben Marijnusse, een boegbeeld van de vereniging, die vorige week op 79-jarige leeftijd overleed en waarvan afgelopen dinsdag afscheid werd genomen.

Samen met Tonny Porskamp, Erelid van die andere grote voetbalvereniging in Oost Gelre, neem ik mij voor om op de morgen van de 21e april het Crematorium in Aalten te bezoeken om Ben Marijnusse de laatste eer te bewijzen. Wanneer Mister s.v. Grol bij mij in de auto stapt, maakt zich een bijzonder gevoel van mij meester. Ook Porskamp, bekend van zijn alom gewaardeerde uitspraak 'Het is nog nooit zo donker geweest, of het wordt weer licht!', is met zijn 44-jarige bestuursperiode, en dat van 1958 tot 2002 bij Grol, evenals Marijnusse een clubicoon. Daarnaast zijn meer overeenkomsten met het altijd plichtsgetrouwe en bovenal accurate bestuurslid Ben Marijnusse bijzonder. Beiden zijn voor de hedendaagse begrippen een ongekend aantal jaren secretaris geweest van hun club en naast Marijnusse is ook Porskamp het lopende archief van de in zijn hart gesloten grote Groenlose voetbalfamilie. Of dat nog niet voldoende toereikend is, komt bij mij tegelijkertijd naar boven dat beiden tot voor kort nog de leeftijd van 79 jaar hadden. Die overeenkomst gaat helaas niet meer op, omdat de Grol-coryfee op de dag vóór de crematie zijn 80e verjaardag vierde en de Longa '30-coryfee die mooie op 1 juni a.s. geplande mijlpaal niet meer is gegund.
Wanneer nu het lopende archief van de club komt te overlijden, iets waarmee in clubverband nooit geen rekening wordt gehouden, raak je de weg kwijt. Ben Marijnusse bekleedde namelijk een secretarieel- technische, administratief- technische en archief- technische centrale functie binnen de club Longa '30. Een integer verenigingsman, die met zijn onderwijsachtergrond alles gedetailleerd en derhalve uiterst zorgvuldig oftewel punctueel geregeld wilde hebben. Tevens te allen tijde een uitstekend gastheer, daarbij niet alleen thuis in zijn eigen woonomgeving maar ook in de bestuurskamer aan de Raadhuisstraat bijzonder hartelijk terzijde gestaan door echtgenote Agnes. Daarnaast heb ik hem meegemaakt als een ambassadeur, tevens pleitbezorger van niet alleen het voetbal bij Longa '30, maar ook van het gemeentelijke en zelfs regionale voetbal in de Gelderse Achterhoek. Dit bleek met name uit zijn verbale optredens tijdens regio-, districts-, en andere vergaderingen van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). Een gepassioneerd belangenbehartiger dan wel vertegenwoordiger van het amateurvoetbal. Met het heengaan van Ben Marijnusse moet Longa '30 verder zonder een markant bestuurstrio, te weten voorzitter Clemens Kortes, secretaris Ben Marijnusse en penningmeester Benny Wijkamp. Een drietal db-leden dat niet alleen bekendheid genoot vanwege hun vele werk voor de club, maar ook vanwege het overdag houden van hun vergaderingen en bijeenkomsten. Bij aankomst van Ben Marijnusse in het paradijs met de naam voetbalhemel, zal er ongetwijfeld een hartelijke begroeting plaatsvinden met een met humor doorspekt welkomstwoord van de zijde van Clemens Kortes en een ingetogen, zeer voldane reactie van Benny Wijkamp. Wanneer even later voormalig voorzitter Johan Naayer en voormalig jeugdvoorzitter Johan Geerdink aanschuiven, is het kwintet Longa '30-Ereleden in ruste compleet. Vijf Longa '30-matadoren die ook in het hiernamaals de oranje-witte kleuren van hun club met verve zullen verdedigen en uitdragen.
Op 14 april 2015, de dag waarop Ben Marijnusse overleed, speelde Longa '30 1 met de warme instemming van zijn familie een spectaculaire bekerwedstrijd tegen Bennekom. De overwinning werd door spelers en begeleiders opgedragen aan hun aimabele voetbalvriend. Een prachtig gebaar dat past bij een prachtige voetbalclub!                

DE LIBERO

Reacties of tips: delibero@contact.nl