Het plan ‘Brouwhuizen’ in Groenlo waar nog veel nieuwbouw mogelijk is.
Het plan ‘Brouwhuizen’ in Groenlo waar nog veel nieuwbouw mogelijk is.

Op 19 mei in de gemeenteraad

Regionale Woonagenda vastgesteld

Oost Gelre - Het college van burgemeester en wethouders heeft in de afgelopen week de Regionale Woonagenda Achterhoek 2015-2025 vastgesteld. Na behandeling in de raadscommissie van 6 mei a.s. zal de gemeenteraad van Oost Gelre zich op 19 mei a.s. over de agenda uitspreken. Het nieuwe beleidsstuk is helemaal afgestemd op de forse teruggang van het aantal te bouwen woningen. In verband met de terugloop van de bevolking, kent dit aantal reeds een achteruitgang van 14 duizend naar 6 duizend.

De regionale woonagenda 2015-2025 is tot stand gekomen in samenspraak tussen beleidsmedewerkers, bestuurders, burgers, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Na vaststelling door de zeven gemeenteraden (de gemeente Montferland neemt niet deel), alsmede door de besturen van de woningcorporaties en Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland, vormt het document het kader voor de uitvoering en dient het tevens als uitgangspunt voor de vraag aan de samenleving om ideeën en plannen.

Samen met organisaties, ondernemers en bewonersorganisaties willen de gemeenten, woningcorporaties en provincie vervolgens in partnerschap aan de slag gaan met het realiseren van de ambities, doelen en kansen, zoals in de agenda verwoord.

De agenda sluit aan op de Regionale Woonvisie, die was opgesteld voor de periode 2010-2020 en die begin 2013 is geëvalueerd. Dit heeft toen geleid tot een bijstelling, die in de zeven gemeenteraden is vastgesteld. De thema's van de regionale woonvisie vormen de belangrijkste input voor de woonagenda. Hiervoor hebben de gemeenten besloten om van de 21 (hoofd)kernen een 'kernenfoto' te maken.

De uitkomsten daarvan vormen een belangrijk fundament voor deze woonagenda. Een andere bouwsteen voor deze agenda vormt de analyse van vraag en aanbod op de Achterhoekse woningmarkt, die mede gebaseerd is op het woonwensenonderzoek dat in 2012 is uitgevoerd.

Volgens wethouder Vincent van Uem is een verdere actualisering bittere noodzaak. "Het is nu eenmaal een gegeven dat maar liefst 99% van het aantal benodigde woningen in de Gelderse Achterhoek er reeds staan. Dit betekent dat nog slechts een kleine toevoeging noodzakelijk is. Voor Oost Gelre houdt dat in dat in gang gezette nieuwbouwplannen, en dat met name in de grote kernen Lichtenvoorde en Groenlo, voorlopig geen verdere invulling krijgen.

Het is nu in eerste instantie zaak om de leegstand van woningen op te pakken en te beperken tot slechts 2%. Verder gaan met nieuwbouw zal immers betekenen dat de leegstand van woningen alleen nog maar verder toeneemt. Het kan en mag niet de bedoeling zijn dat je voor leegstand bouwt. Daarom de nu nog voorliggende plannen opnieuw bestuderen en daar waar mogelijk aanpassen."