Tom en Brigitte Rooks.
Tom en Brigitte Rooks. Foto: Theo Huijskes

Tom en Brigitte Rooks na 30 jaar verder met:

'Grolsch Brouwhuys De Lange Gang anno 1615'

Groenlo - Het gegeven dat de Koninklijke Grolsch Bierbrouwerij 400 jaar bestaat, heeft het geboortehuis van dit nationaal en internationaal bekende biermerk een naamsverandering doen ondergaan. Brouwerij De Klok in De Lange Gang heet met ingang van 1 mei a.s. Grolsch Brouwhuys De Lange Gang anno 1615. Tegelijkertijd is het 1 mei precies 30 jaar geleden dat Tom en Brigitte Rooks de bekende horecatoko in de Kevelderstraat in Groenlo gingen exploiteren. Tijd derhalve voor een feestje!

Aan de stamtafel van het monumentale café doen de vader en de moeder van de inmiddels ook al als horecaondernemers door het leven gaande zonen Martijn en Dennis hun verhaal.

"Ik was destijds als werknemer bij enkele horecabedrijven in dienst, waaronder voormalig Café-Zalencentrum Meijer, toen de Grolsch op zoek was naar een jong uitbatersechtpaar voor De Lange Gang. Een prachtige kans die toen als 25-jarige op mijn pad kwam", vertelt kastelein Tom Rooks. "Niet alleen zakelijk, maar ook privé zagen wij het met elkaar helemaal zitten, want nog in hetzelfde jaar traden wij op 17 september 1985 in het huwelijk", vult Brigitte Rooks aan. In de afgelopen drie decennia heeft het horecabedrijf in hartje Groenlo diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1992 het voorcafé gerealiseerd, zodat er een forse achterzaal ontstond voor onder andere feesten en partijen en werd in 1998 een restaurantgedeelte aan de zaak toegevoegd.

Jubilea

Een nu ingrijpende wijziging in het kader van de jubilea 400 jaar Grolsch en 30 jaar De Lange Gang onder Tom en Brigitte Rooks betekent dat het geboortehuis van Grolsch wordt omgedoopt in een soort museum, waar vanaf 1 mei a.s. onder het motto Grolsch Tour 'De Oorsprong' een nieuw initiatief vorm en inhoud krijgt. Tom en Brigitte Rooks: "Vanzelfsprekend blijven wij het adres voor feesten, partijen, vergaderingen en natuurlijk ook de cateringverzorging. Maar daarnaast worden belangstellenden, en dat zowel individueel als in groepsverband, in de gelegenheid gesteld om hier de Grolsch Tour te beleven. Daarbij gaan wij ons tevens nadrukkelijker manifesteren als eetcafé, waar mensen een lunch of een snelle hap kunnen nuttigen.

Wij zijn voortaan de gehele week geopend, waarbij met name op de woensdag tot en met de zondag, iedere dag vanaf 11.00 uur de Grolsch Tour alle aandacht gaat krijgen. Het is de bedoeling dat in de Gelagkamer, Schwankhal (voorcafé), Brouwzaal, bij de Waterput en in de Brouwkelder aan de hand van filmpjes, afbeeldingen, foto's, en dat alles met de nodige mondelinge toelichting, de herkomst oftewel de geschiedenis van 1615 tot 2015 van het Grolsch bier wordt belicht. Met de Tour, waarvoor belangstellenden vooraf kunnen reserveren, gaat ongeveer een uur gemoeid. Daarbij is er bij de Waterput een keuze mogelijk uit maar liefst 15 interviewfilmpjes en is de Brouwkelder als bioscoopje ingericht voor de film over Gildemeester Peter Cuyper.

Hernieuwde kennismaking

Op vrijdag 1 mei a.s. vindt er vanaf 20.00 uur een gezellige avond plaats, waarbij genodigde verenigingen en instanties, alsmede individuele belangstellenden die zich geroepen voelen, van harte welkom zijn. Overigens wordt in dezelfde week ook het Grolsch jubileumboek '400 jaar karakter' gepresenteerd en aangeboden aan voormalig Grolsch directeur Andries de Groen jr. Het betreft hier een 185 pagina's tellend boekwerk over vier eeuwen Grolsch met alles over de geschiedenis van de brouwerij met daarbij de hoogte- en dieptepunten. Tom en Brigitte Rooks zijn erg enthousiast over alle op dit moment in de Vestingstad Grolle in werking gezette nieuwe ontwikkelingen. "Op allerlei gebieden is er veel positieve reuring gaande. Op deze wijze wordt Groenlo binnen enkele jaren een trekpleister van formaat. De nieuwe initiatieven zijn bijzonder lovenswaardig te noemen en hebben niets te maken met het elkaar beconcurreren. Er is op deze manier sprake van een duidelijke aanzet tot het elkaar alleen maar versterken. Zo doorgaande wordt Groenlo op toeristisch en recreatief gebied een tweede Ootmarsum."