Flyers van PigPop worden uitgedeeld op het concert van Concordia.
Flyers van PigPop worden uitgedeeld op het concert van Concordia. Foto: Henri Walterbos

Eerste lustrum PigPop

"Concordia meets PigPop wordt knaller"

Beltrum -Het festival ontstond ooit in de genen van de Stichting Jongerenwerk Beltrum (SJB). De initiatiefnemers zagen dat bijna iedere zichzelf respecterende stad of dorp wel zijn eigen popfestival had. Beltrum echter niet. Een tafel vol organisatietalent was voldoende om met een ijzersterke formule te komen en een opvallende naam; PigPop. Er werd op alle mogelijke manieren publiciteit gezocht en gevonden. Het roze gespoten autootje met daarop de bekende vrolijke varkenskop met zonnebril dook overal in de Achterhoek op. Het maakte mensen nieuwsgierig, met als gevolg vier goed bezochte geslaagde edities. Het festival zelf deed de rest. Belangrijkste troeven van het succes; gezelligheid, gemoedelijkheid, gastvrijheid, en voor elk wat wils. Het plezier dat de organisatie uitstraalt werkt ook nog eens aanstekelijk.

Voor de allerkleinsten overdag hun eigen pretpark op het festivalterrein en 's avonds rock'n'roll en dance voor de stappers van vandaag. Op zaterdag 30 mei de 5e editie alweer, oftewel het eerste lustrum. Voorzitter Sander Esselink prijst zich gelukkig. "Ik ben best wel trots op PigPop. We hebben het best wel goed staan eigenlijk. We hebben door de jaren heen altijd wel enkele wijzigingen of aanpassingen doorgevoerd. Je moet blijven veranderen want we luisteren altijd goed naar onze bezoekers. Op dit moment staat de formule redelijk vast. Op een paar kleine dingen na zal zowel de indeling van het terrein als de opzet hetzelfde zijn dit jaar."
Voor de jeugd dit jaar wederom een nieuwe Pigs On Stage, vogelschieten, 't Biggenparadijs in samenwerking met kinderdagverblijf 't Belhameltje en het Peertoftheater. Het sportieve gedeelte heeft een wijziging ondergaan. "Het voetbaltoernooi houdt op te bestaan. We gaan het volleybaltoernooi uitbreiden en er komt iets heel erg leuks voor in de plaats namelijk 'een Wipe-out baan.' Dat is prachtig om je op uit te leven en voor publiek zeer vermakelijk. Water en zeep werkt altijd. Het levert altijd prachtige kolderieke situaties op," lacht Esselink.
Ook dit jaar voor de muziekliefhebbers de keuze uit 3 tenten; dancetent, mainstagetent en de voor 'elkwatwilstent', omschrijft Sander de tenten. Het aanbod is zeer divers maar zeer zorgvuldig bij elkaar gezocht. Veelal grote namen op festivals als Festyland, Eurosonic en zelfs Lowlands. Wat te denken van Green Hornet (Lowlands en Eurosonic), Def Americans (Johnny Cash Tribute Band) met in de gelederen Oud-Beltrumse Kim Wolterink, Black Albinos, According to Mary, Bon Scotch (AC/DC Tribute band).
Als overbrugging van het middag- naar het avondprogramma dit jaar 'Concordia meets PigPop'. Muziekvereniging Concordia en PigPop hebben de handen ineen geslagen om een verrassend concert neer te zetten voor jong en oud. Om 18.00 uur start dit concert, waarmee zij het avondprogramma van PigPop openen. "Tijdens onze concerten willen Concordia een goed muzikaal en gevarieerd programma neerzetten. Concordia heeft veel jeugd in haar gelederen en wil dan ook graag muziek spelen waar een ieder binnen de vereniging zich in kan vinden. Het programma staat bol van muzikale verrassingen. Het voegt echt iets toe aan het festival. Ik zie ernaar uit in ieder geval. Concordia meets PigPop wordt echt een knaller!"