Godfried Nijs tijdens zijn lezing over de Circumvallatielinie.
Godfried Nijs tijdens zijn lezing over de Circumvallatielinie.

Boeiende lezing van Godfried Nijs over Circumvallatielinie

Veel lof van Belangenvereniging Groenlo voor gemeente en ondenemers

Groenlo - Naast de gebruikelijke agendapunten stond de, afgelopen maandagavond in de achterzaal van Bar De Lange Gang gehouden, jaarvergadering van de Belangenvereniging Groenlo in het teken van een tweetal lezingen. Zo deed Dirry Lageschaar als ambassadrice van de zwerfvuilactie 'Mooi Schoon' een boekje open over de door Rova in samenwerking met de gemeente Oost Gelre opgestarte campagne. En verder was het Godfried Nijs, die een boeiende lezing verzorgde over de Circumvallatielinie als onderdeel van het Beleg van Grol in 1627.

Maar bovenal was het deze keer de zes bestuurders van de Grolse Belangenvereniging veel aan gelegen om van de gelegenheid gebruik te maken om de loftrompet niet alleen te steken over de gemeente Oost Gelre, maar ook over tal van particuliere ondernemers die ervoor zorgen dat Groenlo als Vestingstad Grolle in een ware flow verkeert.

Grolse linie wordt mogelijk rijksmonument

Voorzitter Ben Verheij noemde daarbij de realisatie van Aparthotel Havezate op Marveld Recreatie, de komst van Welgelegen Stadscafé en Boothuis, weliswaar nog niet officieel geopend maar nu al als nieuwe Vestingstadparel aangemerkt, de komst van de nieuwe, uiterst moderne Versmarkt in de Beltrumsestraat en de in het kader van het 400-jarig bestaan van Grolsch op 1 mei a.s. te openen Grolsch Brouwhuys De Lange Gang anno 1615. Daarbij bleef vanzelfsprekend het door het vorige college van b en w opgestarte en door het huidige college van b en w voortgezette Programma Stad Groenlo niet onvermeld. "Alleen al omdat het particulier initiatief hoogtij viert, ondersteunen wij als Belangenvereniging de gedachtegang om de realisatie van de twee resterende bruggen (Ruurloseweg en Winterswijkseweg) naar voren te halen, alsmede de totstandkoming van een nieuw Cultureel Centrum De Bron in hartje Groenlo", aldus de zes bestuurders.

Overleg met college
Uitvoerig werd ingegaan op zaken waar de Belangenvereniging Groenlo zich mee bezig heeft gehouden en nog steeds mee bezig houdt. Zo werd er aangehaald dat men het idee, om het traject van de N18 tussen Groenlo en Varsseveld als tussenoplossing te voorzien van een derde rijbaan, van harte ondersteunt. Daarnaast werd er met de aanwezige leden en donateurs van gedachten gewisseld over zaken als de op komst zijnde biovergister, de invulling van het Grolse Stadhuis en de verkeerssituaties op onder andere de Oude Winterswijkseweg nabij het viaduct, op de Borculoseweg inclusief de rotonde nabij Welgelegen, op de Brakkenplaats en in de Wheme in het centrum van Groenlo, alsmede op de Houtwal richting Kanonswal.
Ook kleinere zaken, zoals het wandelpad Het Blik richting Halve Maan, parkeren op het voorterrein van De Oude Calixtus, de verwaarloosde situatie met betrekking tot de Wilhelminabank en directe omgeving en de slechte zitmogelijkheden (banken) op de Markt, kregen alle aandacht.

Rijksmonument
Tijdens het meer dan interessante verhaal van Godfried Nijs over de Circumvallatielinie werd het accent gelegd op het gegeven dat deze circa 18 kilometer lange linie, die reeds volop gemeentelijke bescherming geniet, mogelijk in de maand oktober van dit jaar ook de status 'Rijksmonument' krijgt.
"Ik ga er daarbij wel vanuit dat het daarvoor in gang gezette traject niet wordt vertraagd door ingediende bezwaren", aldus Godfried Nijs. "Wanneer deze doelstelling is gehaald, wordt er wat mij betreft daarna een volgende stap gezet om voor de linie in het kader van de viering dan wel herdenking 1627-2027 een plaats te krijgen op de Werelderfgoedlijst.
De Circumvallatielinie (in de volksmond ook wel Frederik Hendrik linie of Grolse linie genoemd ThH.) is niet alleen in Nederland, maar ook in Europa en zelfs in de gehele wereld uniek. Want uit allerlei archeologische en andere onderzoeken is komen vast te staan dat er nergens op deze wereld een linie bestaat, die nog voor 80% in tact is, zoals hier in Grolle het geval is."