Han Mali, Peter Groot Kormelink en Willem te Molder op het Mega Piratenfestijn in Zelhem.
Han Mali, Peter Groot Kormelink en Willem te Molder op het Mega Piratenfestijn in Zelhem.

Peter Groot Kormelink, Willem te Molder en Han Mali

Weerzien van oude muzikale vrienden tijdens Mega Piratenfestijn

Groenlo - Een man met een t-shirt aan van AC/DC die hard meezingt met 'We hebben een woonboot' van Stef Ekkel. Het kan allemaal op het Mega Piratenfestijn dat afgelopen zaterdag plaatsvond in Zelhem. In de wei een grote feesttent, weiden die als parkeerplaats dienst doen en een boerenerf dat dienst doet als parkeerplaats voor snelle bolides en grote bakken van artiesten.

'Op d'n plas' hangt een typische boerderijgeur. Haalt de ene zanger zijn neus op, Grollenaar Peter Groot Kormelink geniet er van. "Dit is nou weer zo typisch Achterhoek wat ik zo prettig vind. Onderweg hier naar toe was het ook al genieten. Ik ben wel tien keer gestopt om mooie plaatjes te schieten voor de clip van de single 'Dat land, dee leu'.
Mooi voorbeeld is zo'n vers omgeploegde akker met gitzwarte grond, zoals de eerste zin van het liedje, of een grote schuur waar de koeien in staan. Prachtig," vertelt hij achter de schermen voordat hij de bühne op mag en ten overstaan van ruim 6000 bezoekers zijn ode aan de Achterhoek voor het eerst live ten gehore gaat brengen.

Toertje Achterhoek
Op weg naar het podium vertelt hij dat hij blij is dat de single ontzettend goed wordt opgepikt. 'De landelijke stations pikken hem op, zoals Radio NL waar ik net nog mee gesproken heb, maar ook de regionale zenders. Volgende week gaan we een toertje Achterhoek doen en ik naar lokale radiostations ga om de single aan te bieden en voor een praatje.' Dan mag hij op!

'Dat land, dee leu'
Presentator Willie Oosterhuis kondigt hem enthousiast aan als een rasechte Achterhoeker die thuis komt, hiermee verwijzend naar de cd 'Weerkommen' die Peter 3 oktober lanceert in City-Lido in in Groenlo.
Als Peter 'Dat land, dee leu' inzet gaan massaal de handen de lucht in om mee te deinen op het aanstekelijke liedje. Echtgenote Annet staat trots toe te kijken met haar camera aan. "Hij doet het erg goed. Misschien dat we een stukje in de clip kunnen gebruiken."

Selfies
Als Peter na afloop staat na te praten in 'de artiestentent' en rondom hem heen selfies gemaakt worden met Jannes, Edwin van Hoevelaak, Sieneke en meer illustere namen, treft hij nog twee Grollenaren die dezelfde avond op moeten treden; Willem te Molder en Han Mali, beiden van Boh Foi Toch. Uiteraard zoeken ze elkaar op en maken ze een babbeltje. Willem vraagt geïnteresseerd hoe het Peter verging, die op zijn beurt beiden succes wenst.

"Leuk om Willem weer een keer te zien. We hebben al eens samen muziek gemaakt, met Roomse Herrie 2008, maar elkaar een jaar of zeven niet gezien of gesproken, behalve via Facebook", lacht Peter.

Oude bekenden voor nieuw publiek
Dan maakt Willem aanstalten om zich gereed te maken voor hun optreden. "We hebben er wel zin in", vertelt Willem gestoken in een gepast jasje voor deze gelegenheid.
"Voor ons is dit optreden tijdens een Mega Piratenfestijn ook nieuw. We gaan drie oude bekenden spelen, en misschien zelfs vier, vertelde Willie Oosterhuis ons vanmiddag al."

Een rasechte Achterhoeker die thuiskomt

Het worden er 4; het publiek gaat uit zijn dak op 'Hee, hee, hee, hoo, oh oh', 'Vrouw Begeerdink', 'De landbouwwerktuugenvereniging' en 'Beernd van Kuuperi-j' als toegift.

Na afloop loopt Peter de kleedkamer van de Achterhoekse texmex-formatie binnen om zijn single uit te reiken. Er worden handen geschud. Vervolgens stuurt Peter zijn bolide de donkere Achterhoekse nacht in, vol 'witte wieven', oftewel mistflarden.

Kijk voor meer foto's van het Mega Piratenfestijn op de website van het evenement.


www.megapiratenfestijn.nl