Hennie Altena in zijn geliefde tuin
Hennie Altena in zijn geliefde tuin Foto: Ferry Broshuis

Graag met mensen werken en met groen

Bijzondere stichting wil mensen
nieuwe kansen geven

Groenlo/Zwolle - Het is bepaald geen alledaagse stichting die de naam draagt 'het Buitenbedrijf D'n Alteplantage' en gevestigd is aan het Marhulzenpad 4 tussen Groenlo en Zwolle. Achter deze stichting zit Hennie Altena die vroeger lang in het onderwijs heeft gezeten met een specialisme voor moeilijk lerende kinderen en lang les heeft gegeven aan ROC en AOC, in de groenopleidingen dus. Maar hij werd op een gegeven moment helaas afgekeurd, wat overigens zijn passie voor het groen en zijn drang om mensen weer op de goede weg te helpen, niet kon beteugelen.

En zo begon hij in 2006 aan het Marhulzenpad en verkaste in 2010 naar het agrarisch bedrijf vlak in de buurt: nu Marhulzenpad 4, waar hij veel medewerking kreeg en krijgt van de familie Bluemink die daar een agrarisch bedrijf heeft. Een halve hectare is nu bij hem in gebruik en hij kan daar zijn doel realiseren om met groen te werken en mensen bij te staan die om welke reden dan ook in het onderwijssysteem afhaken of nog geen levenskeuze kunnen maken. Je kunt bij hem veel opsteken van het groen, het geeft rust en regelmaat en zo kan wellicht voor die mensen die wat moeilijk in het leven staan de eigen weg terug worden gevonden.
Geregeld zijn er enkele mensen die daar bezig zijn en dan kan Hennie Adema zijn pedagogische talenten en zijn kennis van het groen in ruime zin aan elkaar koppelen en de mensen begeleiden, adviseren en houvast bieden. Een verblijf van iemand kan enkele dagen duren en soms enkele maanden tot ruim een jaar. Het werk in het groen blijkt heel heilzaam te werken en hij wil nu graag dat deze mogelijkheden meer aandacht krijgen.
Hennie Altena bruist ook van de ideeën. Vanaf het 1e weekend van juni is de bijzondere plek op zaterdag en zondag open van 10.00 uur - 16.00 uur en dat gebeurt op elk eerste weekend van de maand tot en met oktober.

Je kunt daar alle informatie krijgen over het doel van de stichting, het groen, onderhoud enzovoort en er komt binnenkort zelfs een 'groenbieb' zoals Hennie Adema dat uitdrukt. Een bibliotheek dus die alle boeken bevat die over het groen gaan, van het onderhoud van een Engelse tuin tot een moestuin en alles wat daar tussen zit.
Eigenlijk is er bij hem sprake van 2 stichtingen: Basis is D'n Alteplantage, een vaste plantenkwekerij die dient als trainingsplek. Verder is er een moertuin, een arboretum en binnenkort de groenbieb. Daar kan men werken en leren op maat, kortom een leer-werkbedrijf.
Het Buitenverblijf daarentegen zal praktijkopdrachten in groen aanbieden, zowel ter plekke als bij derden. Zo kan er bijvoorbeeld bij de noaber of in een landschapspark worden gewerkt en ook onderhoud valt daar onder. Op die manier kan een realistische leer/werkomgeving worden aangeboden aan de mensen die dat nodig hebben.

U bent van harte welkom om te komen kijken. Groen en planten in alle soorten en maten zijn aanwezig. Zoals gezegd is er met ingang van het 1e weekend van juni elke 1e zaterdag en zondag van de maand open huis van 10.00 - 16.00 uur en dat duurt tot en met oktober. En er zijn ook enkele exposities. De bijzondere stichting ligt op een idyllische plek tussen Zwolle en Grolle en is via de Boerijendijk, afslag Marhulzenpad, goed bereikbaar.


Hippe Hebbedingen Fair dit jaar in teken van Pink Ribbon

Groenlo - Zondag 12 juli organiseren Leonie Giezen en Sharon Idink de Hippe Hebbedingen Fair, met originele, moderne, handgemaakte en designproducten. De fair wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd op een idyllisch plekje en de dames willen graag een bijdrage leveren aan een goed doel. Er is dan ook gekozen voor Pink Ribbon.

De Hippe Hebbedingen Fair is een fair voor het hele gezin, jong en oud, iedereen is welkom en voelt zich er thuis. "De doelgroep is heel breed en daarom vinden wij het ook zo belangrijk om ons in te zetten voor een goed doel wat past bij deze doelgroep en de fair. Iedereen kent tegenwoordig wel iemand in zijn omgeving die iets met borstkanker te maken heeft gehad vandaar dat wij ons graag inzetten voor dit goede doel," aldus Sharon. De Stichting Pink Ribbon financiert wetenschappelijk onderzoek en projecten op het gebied van behandeling, nazorg en lange termijn effecten van borstkanker. Met als doel de juiste behandeling en optimale begeleiding én een beter en langer leven voor iedere borstkankerpatiënt. Pink Ribbon heeft inmiddels ruim 150 onderzoeken en projecten gefinancierd. "Wij hopen dan ook met deze actie bij te kunnen bijdragen aan deze onderzoeken. Tijdens de fair zal er een stand ingericht zijn door Pink Ribbon waar leuke gadgets te koop zijn en waar u een bijdrage kunt doen voor het goede doel," vult Leonie aan.
Op dit moment zijn er al ruim 65 standhouders die een plekje hebben op de Fair, er zijn nog een aantal plekken vrij, dus heb je belangstelling en denk je te passen binnen het Hippe Hebbedingen Fairconcept, meld je dan aan. Inschrijven kan va de site www.hippe-hebbedingen.nl of stuur een mailtje aan info@hippe-hebbedingen.nl. Meer informatie over Pink Ribbon vind je op www.pinkribbon.nl.