Basisschool St. Willibrordus in Groenlo is blij met de overgangsregeling.
Basisschool St. Willibrordus in Groenlo is blij met de overgangsregeling.

24.695 euro beschikbaar voor overgangsregeling

Natuur- en Milieueducatie behouden

Oost Gelre - Zoals reeds in november 2014 gepubliceerd, is het faillissement van de Stichting NME (natuur- en milieueducatie) in Winterswijk voor het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oost Gelre geen aanleiding om een punt te zetten achter het beschikbaar stellen van gelden voor onderwijsdoeleinden op het gebied van natuur en milieu. In dat verband heeft het college vorige week besloten om een overgangsregeling te treffen voor het schooljaar 2015-2016.

Deze regeling houdt in dat ten aanzien van het schooljaar 2015-2016 het beschikbare geld over de scholen wordt verdeeld op basis van het aantal leerlingen van de scholen op de teldatum 1 oktober 2014. Voor de overgangsregeling heeft het college een bedrag beschikbaar gesteld van in totaal € 24.695,00.

De Stichting NME oftewel het centrum voor natuur- en milieueducatie in Winterswijk werd in de maand juli van 2014 door de Rechtbank in Zutphen failliet verklaard. Vervolgens werd dit centrum min of meer in leven gehouden door een drietal gemeenten, te weten Winterswijk, Aalten en Oost Gelre. Via het centrum konden alle basisscholen in genoemde gemeenten in aanmerking komen voor gelden voor het geven van lessen op het gebied van natuur en milieu. Nu het centrum failliet is, heeft de gemeente Oost Gelre nog steeds in onderzoek op welke manier men het best verder kan gaan.

Wethouder René Hoijtink daarover: "Dat een en ander nog steeds in onderzoek is, heeft te maken met het feit dat de behandelend ambtenaar de gemeente Oost Gelre heeft verlaten en zijn opvolger nog geen tijd heeft gehad om deze kwestie op te pakken. Vanzelfsprekend maakt de overgangsregeling straks plaats voor een definitieve regeling, maar daarover moeten wij eerst nog met de directies van de basisscholen in gesprek. Vóór 1 januari 2016 willen wij een definitieve verdeelsleutel vaststellen."

Anders dan voorheen gaat de financiële bijdrage derhalve niet naar één NME-organisatie, maar komt het rechtstreeks beschikbaar van het onderwijs. Scholen kunnen zelf bepalen voor welke activiteiten zij de middelen willen inzetten. Inmiddels zijn scholen al bezig met het invullen van het programma voor het schooljaar 2015-2016 en is het dus gewenst om enige duidelijkheid te verschaffen over de beschikbare financiële middelen. Aan de schoolbesturen zal worden verzocht om ter verantwoording van de ontvangen subsidie vóór 1 augustus 2016 schriftelijk opgave te doen van aangeschafte materialen en uitgevoerde activiteiten.

Ben Bomers, directeur van de basisschool St. Willibrordus in Groenlo, is blij met de overgangsregeling. "Leeractiviteiten voor de leerlingen in het veld, in de natuur vinden wij erg belangrijk. Zo hebben wij reeds enkele activiteiten ingepland, zoals een 'Natuurontdekkingstocht' en 'Met de klas naar buiten!'