Burgemeester Annette Bronsvoort speldt Jan Dijkman het waarderingsteken van de gemeente Oost Gelre op.
Burgemeester Annette Bronsvoort speldt Jan Dijkman het waarderingsteken van de gemeente Oost Gelre op. Foto: Theo Huijskes

Gemeentelijke waarderingsspeld voor

vertrekkende directeur Jan Dijkman

Oost Gelre - "Mijn sleutelwoorden zijn visie, durf en vertrouwen. Drie kernbegrippen, nodig om in een gemeentelijke organisatie succesvol te kunnen functioneren. Dat geldt voor zowel het bestuurlijke als het ambtelijke apparaat. Het gedrag van ieder persoon heeft namelijk een positieve intentie. Wees eerlijk en geef feedback. En juist het laatste is het moeilijkste in iedere organisatie en dus ook in die van de gemeente." Het is vrijdag 1 mei 2015. Onder grote belangstelling neemt gemeentesecretaris en algemeen directeur Jan Dijkman afscheid van de gemeente Oost Gelre. Maar ook deze gelegenheid grijpt de aanvoerder van het ambtenarenkorps en de stand-by van het college en de gemeenteraad aan om zijn passie te verwoorden: doceren en verbinden.

Jan Dijkman heeft zich in de afgelopen 18 jaar als geboren Groninger helemaal ingeburgerd in de Gelderse Achterhoek. Als jongen van het Groningse land doorliep hij alle vooropleidingen, waarna hij via gemeentelijke werkplekken elders in het land in 1997 werd benoemd tot gemeentesecretaris van de gemeente Lichtenvoorde om vervolgens na de gemeentelijke herindeling met ingang van 1 januari 2005 algemeen directeur te worden van de nieuw gevormde gemeente Oost Gelre. Met het bereiken van de 65-jarige leeftijd viel hem een afscheid ten deel bij Fox Partycentrum in Vragender. Een afscheid dat bestond uit een symposium met de titel 'Overheidsparticipatie' en een afscheidsreceptie, waarbij er volop gelegenheid was om de altijd op de achtergrond werkende directeur de hand te drukken.

Drijvende kracht
Namens de gemeenteraad gaf nestor Richard Klein Tank aan dat dankzij de inzet van Dijkman de ambtelijke organisatie van Oost Gelre een toonaangevende status heeft bereikt.

"In de functie van gemeentesecretaris heb je een dubbelrol vervuld en dat is het managen van de organisatie in een tijdperk dat er nog geen sprake was van het dualisme en in de periode dat dit begrip praktisch werd ingevuld. Ten tijde van de gemeentelijke herindeling, gepaard gaande met de komst van de gemeente Oost Gelre, was jij de drijvende kracht bij het in de steigers zetten van die nieuw gevormde gemeente. Vervolgens zorgde jij voor een perfecte afstemming, goede samenwerking en uitstekende sfeer." Ook stipte Klein Tank nog aan dat Dijkman als jurist altijd een man van de inhoud is. "Iemand met een passie voor het lokale bestuur, die dat bovendien aan anderen weet over te dragen."

Afscheid met visie, durf en vertrouwen

Namens het personeel gaf Henny Luggenhorst aan dat Dijkman ongelooflijk veel voor de ambtenaren heeft betekend. "Een bijzonder toegankelijk iemand, die altijd voor iedereen en alles open staat en daarbij veel vertrouwen heeft in zijn eigen medewerkers. Bovendien iemand met een duidelijke visie op de samenleving." Namens alle medewerkers bood het hoofd personeelszaken de scheidende directeur in de vorm van een cheque een lang weekend Praag aan.

Verbindende rol
Burgemeester Annette Bronsvoort stak Dijkman de loftrompet toe vanwege zijn altijd aan de dag gelegde voorbeeldige verbindende rol. Daarbij karakteriseerde zij de scheidende directeur als iemand die niet alleen alle aandacht richtte op de ambtelijke organisatie, maar ook terdege rekening hield met het bestuur en in het bijzonder de politiek.

"Wat wij als bestuurders, politici en ambtenaren van jou in al die jaren hebben meegekregen zijn tal van nuttige praktische zaken. Veel waardering is er voor de wijze waarop jij altijd een soort spagaatfunctie heb moeten bekleden. Het ten aanzien van het bestuur en de ambtenarij moeten acteren op twee fronten. Een opdracht die jij als harde werker altijd tot in de kleinste details hebt beheerst. Dienstbaar en bescheiden en daarbij, de kunst van het vak beheersende, op een onzichtbare wijze invloed uitoefenen. Jan, je bent iemand die met beide voeten in de klei staat en door wiens inzet en betrokkenheid tal van burgerinitiatieven binnen de gemeente Oost Gelre tot stand zijn gekomen. Iemand die anderen geen visie opdringt, maar tegelijkertijd wel een grote dosis enthousiasme weet over te brengen. Je laat een financieel gezonde gemeente achter. Derhalve een mooi moment om te vertrekken en vervolgens te genieten van andere dingen in het leven", aldus Annette Bronsvoort die Jan Dijkman ter afsluiting het waarderingsteken van de gemeente Oost Gelre opspeldde.

Een duidelijk onder de indruk zijnde Dijkman sprak vervolgens een dankwoord, waarbij hij aangaf trots te zijn op de zich zo uitstekend profilerende gemeente Oost Gelre.


Glasvezelproject vraagt meer tijd

Arnhem/Oost Gelre - Inwoners van het buitengebied van de Achterhoek moeten geduld hebben voordat ze aangesloten worden op het glasvezelnetwerk. Provincie en gemeenten hebben meer tijd nodig om de Europese wetgeving te bezweren. Wat een simpele vraag aan de Europese Commissie leek te zijn, wordt een ingewikkeld pad. "Brussel maakt het ons niet makkelijk," bromt gedeputeerde Jan Jacob van Dijk.

"We doen iets nieuws. Via de overheid glasvezel aanleggen is nog niet vertoond. Dat het dus een hele toer zou worden, dat wisten we. Maar Brussel maakt het ons nu niet makkelijk". Gevolg is dat de vraagbundeling niet voor de zomer van start gaat. Wanneer wel is onduidelijk. De bestuurders praten half mei over de ontstane situatie en zetten dan een koers uit.
Brussel is in praktijk de Europese Commissie. De commissie toetst om te zorgen dat het bedrijfsleven niet verdrongen wordt door investeringen van de overheid. In de praktijk van het project om huishoudens en bedrijven het buitengebied van de Achterhoek op snel internet aan te sluiten leidt dit tot vragen over de kernen waar wel en geen andere aansluitingen voor internet zijn (zogenaamde 'grijze en witte gebieden') en over de wijze van financiering van de plannen.
Begin van het jaar zijn de 10 gemeenten in de Achterhoek en de provincie Gelderland enthousiast van start gegaan. De vertraging is echter geen reden om bij de pakken neer te zitten. Gedeputeerde Van Dijk: "Ik heb de afgelopen week de meeste collega-bestuurders gesproken. En één ding is daarbij duidelijk geworden: van opgeven wil niemand weten. De vertraging is een flinke tegenvaller, maar we gaan door!"