Een toost op het nieuwe Grolsch Brouwhuys.
Een toost op het nieuwe Grolsch Brouwhuys.

Vernieuwde horecazaak aanwinst voor Vestingstad Grolle

Grolsch Brouwhuys De Lange Gang anno 1615 open

Groenlo - De burgers van Groenlo in het algemeen en de familie Rooks in het bijzonder zijn blij en trots. De heropening van Grolsch Brouwhuys De Lange Gang anno 1615 is definitief een feit. Onder grote belangstelling vond vorige week woensdag in het geboortehuis van Grolsch niet alleen een stijlvolle openingsceremonie plaats, ook werd het boek '400 jaar karakter' gepresenteerd over vier eeuwen geschiedenis van de Koninklijke Grolsch Bierbrouwerij, die op 11 mei 1615 in hartje Groenlo van start ging. Natuurlijk werd er ter gelegenheid van dit bijzondere moment een toost uitgebracht en werden de aanwezige genodigden en andere belangstellenden in de gelegenheid gesteld om een virtuele reis te maken door de rijke historie van Grolsch.

Terwijl de beide zonen Martijn en Dennis met voldane blikken hun ouders observeren, zijn Tom en Brigitte Rooks, sedert 1985 de exploitanten van De Lange Gang, helemaal in hun nopjes met de ware metamorfose die het pand in de Kevelderstraat heeft ondergaan. Mede als gevolg daarvan gaat sedert de afgelopen week het café-restaurant verder onder de nieuwe naam Grolsch Brouwhuys De Lange Gang. Het geboortehuis van Grolsch, dat op 11 mei 1615 werd aangekocht door Willem Neerfeldt om er een brouwerij te beginnen. Anno 2015 kunnen bezoekers nu in hetzelfde, derhalve historische pand een rondleiding volgen en daarbij door middel van films, foto's en verhalen alles te weten komen over de rijke historie van de brouwerij en het bijzondere karakter en vakmanschap van het merk Grolsch.

Bourgondische gastvrijheid
De officiële heropening werd verricht door burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre, voor deze gelegenheid aanwezig in gezelschap van wnd. burgemeester Fred de Graaf van Enschede. "De verbondenheid van Groenlo met Grolsch voelt als een echte vriendschap", aldus Annette Bronsvoort. "Daarom is dit een mooi moment en voor mij heel bijzonder dat ik hier mag staan en het woord mag voeren. De geschiedenis van Grolsch is onlosmakelijk verbonden met het historische verleden van de stad Groenlo. Daarom is het ook Groenlo, dat nadrukkelijk onderdeel uitmaakt van de viering van 400 jaar Grolsch. Bovendien past dit nieuwe Grolsch Brouwhuys annex museum helemaal in het Programma Stad Groenlo. En wat is het vervolgens dan mooi dat Grolsch, Groenlo en Oost Gelre de in Grolle alom bekende Bourgondische gastvrijheid in duidelijke winst weten om te zetten. Over Vakmanschap is Meesterschap gesproken!"

Verkoopdirecteur Edwin Blom van Grolsch dook tijdens zijn toespraak nog even in de geschiedenis van het bekende biermerk en noemde daarbij niet alleen de namen van Peter Cuyper en Willem Neerfeldt, maar memoreerde ook dat er in De Lange Gang voorheen maar liefst 250 jaar lang bier is gebrouwen. "Daarom zal Grolsch altijd in één adem met Groenlo worden genoemd en blijft de Gelderse Achterhoek en in het bijzonder de Vestingstad Grolle de bakermat van Grolsch, waar wij altijd zullen terugkomen."

400 jaar karakter
Het jubileumboek '400 jaar karakter' werd gepresenteerd door samensteller Ru de Groen, een nazaat van de Grolsch-familie De Groen. Het eerste exemplaar van het door Krikke Special Books uitgegeven boek werd bij die gelegenheid door de schrijver zelf overhandigd aan Leo Snippert, één van de brouwers bij Grolsch en afkomstig uit een echte brouwersfamilie. Het boek gaat in op de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Grolsch, aan de hand van de verhalen van mensen die een bijdrage hebben geleverd aan de brouwerij. Het boek is sedert afgelopen week voor € 24,95 via www.grolsch.nl en bij de Libris boekhandels in het gehele land te koop. In Groenlo, de geboortestad van Grolsch, kunnen leden van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo het boek bij voorinschrijving aanschaffen voor slechts € 10,00. Van deze tot 10 mei a.s. mogelijkheid hebben inmiddels reeds meer dan 300 leden geprofiteerd.

Zesde lustrum
Na het officiële gebeuren op woensdag 29 april vond er op vrijdag 1 mei in Grolsch Brouwhuys De Lange Gang andermaal een gezellig samenzijn plaats. De aanleiding hiervoor was het feit dat Tom en Brigitte Rooks op die dag dertig jaar achtereen de exploitanten waren van het alom bekende horecabedrijf in hartje Groenlo. Vele verenigingen, organisaties en andere genodigden kwamen in een bijzonder sfeervolle ambiance de familie Rooks de gelukwensen aanbieden met het zesde lustrumfeest. Tevens werd daarbij nogmaals het startsein gegeven voor het enigszins nieuwe bedrijfsonderdeel onder het motto Grolsch Tour 'De Oorsprong'.