Dichter Anton Korteweg onthult zijn gedicht 'Weggaan'.
Dichter Anton Korteweg onthult zijn gedicht 'Weggaan'. Foto: Kyra Broshuis

"Mensen onverhoeds met poëzie confronteren kan nooit kwaad"

Eerste muurgedichten in Groenlo onthuld

Groenlo - Anton Korteweg hoopt dat zijn muurgedicht 'Weggaan' wat teweegbrengt: "Want ook hier wordt genoeg uit elkaar gegaan en gestorven." Wethouder René Hoijtink vindt twee regels van het door hem onthulde muurgedicht van een onbekende dichter speciaal van toepassing op Groenlo: 'Eert wat oud is, blijft waar 't goed is.' Beide gedichten staan op de buitenmuur van Rockcafé Taste, een aan de zijde van de Lievelderstraat en een aan de zijde van de Boompjeswal. Het was afgelopen vrijdag de start van, als het aan de organisatoren ligt, een in de komende maanden en jaren uit te breiden Grolse poëzieroute.

Om 5 uur hebben zich zo'n 50 tot 60 mensen verzameld rond het café. De organisatoren hebben iedereen uitgenodigd. De muurgedichten zijn nog verborgen achter blauwe doeken. Het is droog en zonnig, het programma kan buiten worden afgewerkt, bij wegwaaiende wolken.
Rik Gockel, initiatiefnemer van de Groenlose muurgedichten, opent het officiële gedeelte. Hij hoopt dat de gedichten "verrassend zullen zijn voor Grolsen en voor bezoekers". Hij noemt een aantal criteria waaraan muurgedichten moeten voldoen: "Ze moeten bijdragen aan de stadsbeleving en identiteit, ze moeten verfraaien, er moet draagvlak zijn onder de buurtbewoners en er moet een relatie zijn met de plek." Hij bedankt de mensen die de eerste twee muurgedichten hebben mogelijk gemaakt: pandeigenaar Thebo, exploitant Taste, de Stichting Geniet Stad Groenlo, Peter Gunnewijk die voor de afschermdoeken zorgde, Te Boome Lammers dat de muren voorbewerkte, decoratieschilder Freddy Hoevers die de gedichten aanbracht, en de buurtbewoners, met name Arno van Wees en Maurice Withag.
Na Rik neemt wethouder Hoijtink van Oost Gelre het woord, hij heeft cultuur in zijn portefeuille. Hij vindt de locatie van de eerste twee muurgedichten uitstekend gekozen. "Het is een unieke plek. Het parelachtige cultuurlandschap is vanaf hier goed te zien in de directe omgeving," zegt hij wijzend naar de gracht. "De muurgedichten passen goed in het Programma Stad Groenlo. Het past goed in de cultuur van Groenlo, van 'vakmanschap is meesterschap', van de spreuken en citaten uit carnavalsschlagers op de pomp op de Markt. Als cultuur een huis is, is taal de sleutel."
Daarna is het woord aan de hoofdgast: de dichter Anton Korteweg. Hij wil, in tegenstelling tot dichter Bertus Aafjes destijds, zijn gedicht niet alleen aan vrouwen richten. Hij is erg verguld met het feit dat zijn gedicht 'Weggaan' een muurgedicht in Groenlo is geworden: "Mensen onverhoeds confronteren met poëzie kan nooit kwaad." Korteweg draagt zeven eigen gedichten voor, met als centraal thema voortbewegen. Van langzaam tot steeds sneller, beginnend met een gedicht over wandelen, eindigend met een gedicht over reizen met het vliegtuig. In het, door hemzelf onthulde, 'Weggaan' speelt de auto een hoofdrol.

Uitgever en drukker Kees Thomassen biedt de aanwezigen een boekje aan: een speciaal voor deze onthulling gemaakte werkje met twee gedichten van Anton Korteweg.