Burgemeester Annette Bronsvoort spreekt tijdens de Dodenherdenking in Groenlo.
Burgemeester Annette Bronsvoort spreekt tijdens de Dodenherdenking in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

De herinnering wordt doorgegeven aan de jeugd

Indrukwekkende Dodenherdenking Groenlo

Groenlo - In Groenlo kan men terugkijken op een indrukwekkende Dodenherdenking. Een record aantal belangstellenden, en dat van jong tot oud, was afgelopen maandagavond getuige van de daadwerkelijke invulling van een bijzonder stijlvolle herdenkingsbijeenkomst. Het programma was zoals te doen gebruikelijk nauwgezet in elkaar gespijkerd door het plaatselijke Comité Dodenherdenking 4 mei. Voorafgaande aan het avondprogramma werd er 's middags een bezoek gebracht aan de RK Begraafplaats voor een korte herdenking bij de aldaar aanwezige oorlogsgraven.

De exact één uur durende hoofdmoot van het herdenkingsprogramma vond plaats in Cultureel Centrum De Bron, waar men bijna stoelen tekort kwam om iedereen een zitplaats te kunnen bieden. Voorzitter Maria Monasso toonde zich blij verrast met zoveel jeugd onder de aanwezige belangstellenden. Voor een helemaal op de herdenking toegespitste muzikale bijdrage zorgde Muziekvereniging Groenlo onder leiding van dirigent Marcel Loff. Het vocale gedeelte werd deze keer ingevuld door het zangkoor Songs4all, terwijl leerlingen van de basisschool St. Ludgerus uit Zwolle met een verhaal en enkele gedichten goed voor dag kwamen. Met name het verhaal over de op de jonge leeftijd van 5 jaar overleden Sonny Heiny Cohen, een in Groenlo ondergedoken Joods jongetje, maakte veel indruk. Dit laatste vooral omdat de zus van Sonny, de in 1948 geboren Olga Cohen, speciaal voor de herdenkingsbijeenkomst was overgekomen van Canada. De themavoordracht met het motto 'Onvoltooid bevrijd' werd verzorgd door Sylvia Wentink, die daarbij met name inging op het gegeven dat de mensheid heden ten dage, en dat reeds 70 jaar na de Bevrijding, nog steeds de meest schokkende beelden krijgt voorgeschoteld. "Terwijl wij stilstaan bij de miljoenen oorlogsslachtoffers, roepen wij in koor dat dit nooit meer mag gebeuren. Maar in de werkelijkheid van alle dag stopt het nog steeds niet. De wereld staat ook anno 2015 nog altijd in brand."

Tijdens de stille tocht werd na een herdenkingsmoment en een kranslegging bij het monument in de pastorietuin van de RK Calixtusbasiliek de 4 mei-herdenking afgesloten bij het herdenkingsmonument op de hoek Winterswijkseweg-Lichtenvoordseweg. Naast ook hier muziek, zang en het voorlezen van een gedicht werden tevens de namen van 98 oorlogsslachtoffers voorgelezen door Diny Vennebekken en Marianne Frank. Burgemeester Annette Bronsvoort was duidelijk onder de indruk van het totale gebeuren. Zo noemde zij het heel bijzonder dat de boodschap van de 94-jarige Jules Schelvis (zelf van Joodse komaf en tijdens de oorlog tal van concentratie- en vernietigingskampen overleefd hebbende ThH.) dat de jeugd het stokje moet overnemen om het verhaal door te vertellen, in Groenlo reeds daadwerkelijke navolging krijgt. "Met ons allen mogen wij nooit voorbij gaan aan het oorlogsverleden. Vooral het thema van dit jaar 'Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst' moet worden gezien als een waarschuwing. Daaraan dienen zeker de nodige conclusies te worden verbonden."