V.l.n.r. het panel: Jan Troost, Jeroen Zwart, Barrie Span en Denise Janmaat.
V.l.n.r. het panel: Jan Troost, Jeroen Zwart, Barrie Span en Denise Janmaat.

Mensen met beperking ondervinden veel toegangshinder

Commissie betere toegankelijkheid

Lichtenvoorde - Als één ding duidelijk werd woensdagmiddag in de Treffer dan was het wel dat de toegankelijkheid van gebouwen en openbare ruimtes voor mensen met een beperking bij lange na niet ideaal is. En dan is het nog zacht uitgedrukt.

Stand van zaken in Nederland
Denise Janmaat van het Nederlands Instituut Voor Rolstoeltoegankelijkheid gaf een heldere uiteenzetting van de stand van zaken in Nederland en wat er allemaal nog aangepast en verbeterd moet worden. Er is wel een internationale overeenkomst om daar duidelijkheid in te scheppen, maar die is door Nederland nog niet geratificeerd. De kennis voor goede aanpassingen ontbreekt, zo kon ze stellen.

Schrijnende voorbeelden
Denise liet frappante voorbeelden zien van situaties hoe je met een rolstoel of met een rolllator helemaal niet uit de voeten kunt. Ze kon ook vertellen dat van de bushalteplaatsen in Nederland slechts 43% voldoet aan de normen die nodig zijn om mensen met een fysieke beperking fatsoenlijk te kunnen laten instappen en uitstappen.
Van de toiletten in Nederland is zelfs 63% niet bereikbaar voor deze mensen. Overleg met de overheid is dus hard nodig om daar verbetering in aan te brengen.

Commissie voor betere
toegankelijkheid

De gemeente Oost Gelre, die in de personen van Barrie Span en Lissa Pape aanwezig was, haakte daar goed op in. Barrie Span stelde voor een commissie in te stellen die de gemeente kan helpen bij de inventarisatie en bij de uitvoering van projecten. Een commissie die moet bijdragen aan een betere toegankelijkheid van plekken voor mensen met een beperking. Daar is ook geld voor: vanaf 2015 wordt jaarlijks € 100.000, - door de gemeente beschikbaar gesteld en dus kunnen er plannen worden ontwikkeld en uitgevoerd.

Gemeente stelt jaarlijks 100.000 beschikbaar

In het panel dat na de inleidingen werd gevormd waren naast Denise Janmaat en Barrie Span ook aangeschoven Jan Troost en Jeroen Zwart, die allemaal zo hun eigen invalshoeken hebben op het probleem en met hun antwoorden en suggesties diverse zinvolle aanwijzingen en mogelijkheden aangaven. Het was jammer dat deze middag die door de stichting BOOG en Seniorenbelang Oost Gelre werd georganiseerd niet zoveel publiek trok. Er waren voor de beoogde groeperingen ook andere activiteiten gepland. Dat nam het nut, de noodzaak en de ernst van het onderwerp overigens niet weg.


www.zorgbelanggelderland.nl