Links Jan Hakkers en rechts Corinna Endlich tekenen letter of intent.
Links Jan Hakkers en rechts Corinna Endlich tekenen letter of intent.

Grensoverschrijdende samenwerking rond geschiedenis 80-jarige Oorlog

Borken/Groenlo - Het was een bijzonder en ook historisch moment, donderdagmiddag op kamer 1121 op de 1e verdieping van het immens grote gebouw het Kreishaus in Borken, waar de 'letter of intend' werd getekend. De partijen: aan de ene kant De Stichting Groenlo Vrij en aan de andere kant het Kulturhistorisches Zentrum Westmünsterland.

Beide partijen willen de herinnering aan de Tachtigjarige Oorlog – in Duitsland de Dertigjarige oorlog - levend houden en inzichtelijker maken en om dat te bereiken is wederzijdse samenwerking noodzakelijk. De grens in dit gebied tussen Nederland en Duitsland zoals die nu is, dateert van zo'n 400 jaar geleden toen die werd vastgesteld bij de Vrede van Munster in 1648 en die situatie is nog steeds zo. In de stad Grol is de beleving van de Tachtigjarige oorlog al volop ontwaakt en ontwikkeld, want de stad Grol kent al een aantal jaren de grote Slag om Grolle waarin de aanval van prins Frederik Hendrik op de Grolse vesting in 1627 wordt nagespeeld en dat gebeurt dit jaar in oktober.
Maar nu begint dat besef aan de andere kant van de grens ook toe te nemen. Er werd subsidie verstrekt door (hogere) overheden om die samenwerking aan beide zijden van de grens te stimuleren en te realiseren. En nu is dus donderdag die samenwerking officieel op papier vastgelegd en door beide partijen - heel toepasselijk in dit verband – getekend met een ganzenveer.
Donderdag werd gesteld dat een 'grenzenloos conflict van 400 jaar geleden ons brengt tot een grensoverschrijdende samenwerking'.
Van Duitse zijde werd door Corinna Endlich, Leiterin van het Cultuurhistorisch Centrum Borken, een toelichting gegeven. Zij merkte op dat het zinvol is de geschiedenis leven te houden. De wetenschappelijke exponent moet in dit geval zeker ook toegepast worden en het reanactment zoals dat in Nederland al gestalte heeft gekregen maar in Duitsland nog in de kinderschoenen staat, moet daar een reële aansluiting op geven.
Eigenlijk moet van basisschool tot universiteit daar aandacht voor zijn. Ondanks de verschillen die er zijn hebben we elkaar nu toch gevonden en dat is een mooi begin, aldus Corinna Endlich.
Van Groenlose kant werd het woord gevoerd door Jan Hakker die samen met Joep van der Pluijm en Gerard van Huet naar Borken was gekomen.
Jan Hakkers merkte op dat er nu goede mogelijkheden zijn om aan beide zijden van de grens het project van de Tachtigjarige oorlog en voor Münsterland de Dertigjarige oorlog verder te verdiepen en meer inhoud te geven.
Dat gebeurt in 2016 want dan zal in het voorjaar een congres worden gehouden bij voorkeur in Groenlo. Groenlo heeft inmiddels ook goede contacten met de universiteit van Leiden en dat zal bijdragen aan een nog meer wetenschappelijke benadering van de Tachtigjarige oorlog. En in het voorjaar van 2017 zal een bijeenkomst plaats vinden bij voorkeur in Vreden. Daar wordt al gewerkt aan een nieuw gebouw voor het museum dat eind 2016 gereed zal zijn.
Door deze samenwerking wordt het hele project rond de Tachtigjarige Oorlog verdiept en geprofessionaliseerd.