Martin van Rhee met de beker van het Nederlands kampioenschap kunststoten
Martin van Rhee met de beker van het Nederlands kampioenschap kunststoten Foto: Ferry Broshuis

Martin van Rhee: 'biljartsport heeft geen goed imago'

NL Kampioen Kunststoten niet bij EK Berlijn

Groenlo - Het is schrijnend dat precies op de dag dat dit interview wordt gemaakt met de Nederlandse Kampioen Kunststoten 2015 Martin van Rhee, hij eigenlijk in Berlijn moest zijn om deel te nemen aan de Europese Kampioenschappen die daar worden gehouden. Reden van zijn afwezigheid: hij heeft geen geld om de kosten te betalen van reis en verblijf. En de biljartbond voorziet daar niet in. De prachtige beker die hij enkele weken geleden ontving voor zijn met overmacht en allure behaalde Nederlands Kampioenschap Kunststoten in Mariënberg, was opnieuw een bewijs van zijn klasse maar krijgt nu Europees geen vervolg.

"De biljartsport heeft een verkeerd imago. Het wordt gezien als een oude mannensport en er is te weinig biljartende jeugd en er zijn onder de jeugd ook te weinig toppers." Hij zegt dat de Koninklijke Nederlandse Biljartbond wordt geregeerd door 55-plussers. Er zouden meer jonge mensen in moeten zitten die nieuwe ideeën en plannen hebben. Er is ook gebrek aan sponsoren en volgens Martin van Rhee is er 15 jaar geleden de klad in gekomen na de dood van Ben de Graaf (de man die met zo mooi omfloerste stem de biljartwedstrijden versloeg). Daarna was het gebeurd met de televisieaandacht en met de uitzendingen.
Toch is vooral het kunststoten (of biljart artistiek) een fascinerende sport en ook buitengewoon interessant om te zien. Maar tot nu toe leidt dat niet tot veel televisie - en media-aandacht. Hij weet nog van vroeger dat mensen in de rij stonden om een toen beroemde kunststoter aan het werk te zien. Maar die tijden zijn helaas voorbij.
Hij heeft er zich een aantal jaren geleden bij de Biljartbond nog persoonlijk voor ingezet dat het prijzengeld bij de biljartwedstrijden weer terugkwam. Van 1995 tot 2012 werd er geen prijzengeld meer uitgekeerd, maar zijn actie toen heeft er toch toe geleid dat er nu wel weer prijzengeld beschikbaar wordt gesteld, zij het op bescheiden schaal.

Hij heeft zelf ook geen grote sponsoren. Gelukkig wel iemand van wie hij een biljarttafel kan gebruiken en hij heeft momenteel gelukkig een goede oefenruimte in de Holterhoek. Hij is wel steeds bezig om sponsoren te vinden, maar dat is allemaal niet zo gemakkelijk. "Maar als mensen of bedrijven mij willen sponsoren dan graag", aldus Martin van Rhee.
Hij is op zijn 19e begonnen met kunststoten; toen een tijdje opgehouden en nu traint hij weer volop. Hij is eigenlijk - hij zegt het zelf natuurlijk niet - een natuurtalent. Als hij praat over het kunststoten dan zie je de passie. Hij kan mooi uitleggen welke moeilijkheidsgraden er zijn. Hij is nu 38 en kan nog een hele tijd mee. De beroemde biljarter Ceulemans is nu 77 en speelt nog als de beste geeft hij aan. Er liggen dus nog tal van kansen open.
Met een beetje meer geld, een beetje meer aandacht kan dit natuurtalent zich nog verder ontwikkelen. Hij is wel met biljartshows actief op de sociale media waar hij veel kijkers trekt. Ook demonstraties geeft hij graag.
In zijn huis speelt zijn tweejarig zoontje. Die heeft een heel klein biljarttafeltje. Het kind probeert alsmaar de bal te raken. Zou zijn zoontje misschien net zo'n natuurtalent zijn als zijn vader? Het is te hopen dat tegen die tijd de omstandigheden om topbiljarter te zijn wat zijn verbeterd.