Frans Peterman met zijn twee leergierige 'uitzendkrachten' Kim Stammers (links) en Marieke Ressing.
Frans Peterman met zijn twee leergierige 'uitzendkrachten' Kim Stammers (links) en Marieke Ressing.

"We laten ons niet gek maken"

Kim Stammers en Marieke Ressing runnen avondje café de Kroon

Groenlo - "Hee heb je gezien wat voor mooie schuimkraag ik heb? En dat bij het eerste biertje al." Marieke Ressing lacht en is maar wat trots als ze haar eerste zelfgetapte biertje ooit onder de tapkraan vandaan haalt. Vriendin Kim Stammers en cafébaas Frans Peterman van café de Kroon staan er bij te lachen. Kim en Marieke krijgen instructies van Frans hoe ze een biertje moeten tappen en worden wegwijs gemaakt achter de bar. Vrijdagavond nemen de dames namelijk de kroeg voor een avondje over van Frans en Annelies.

Het begon allemaal met een geintje. "Toen Frans een half jaar geleden een keer riep dat ie met zijn gehele gezin graag een keer op vakantie wilde gaan maar dat het dan lastig is om bezetting te krijgen, riepen wij: dat willen wij wel doen," begint Kim Stammers. Dat bleek niet tegen dovemansoren gezegd, want Frans reageerde direct. "Dezelfde avond kregen we al uitleg over de afwasmachine," lacht Kim.

"Bevriende muzikanten gaan jammen"

Vervolgens bleef het even stil totdat Frans beide vriendinnen er weer op aansprak op Oudejaarsdag tijdens het traditionele 'bladbiljarten', hij vertelde wanneer hij met zijn gezin op vakantie zou gaan en deelde zijn aanwezige gasten direct al mee dat Marieke en Kim het café een keer waar zouden nemen tijdens een gezinsvakantie. Vervolgens werd er een datum geprikt. Vrijdagavond 8 mei is het zover.
Was het beide inval-uitbaatsters nergens om te doen, Frans bood spontaan aan het geld dat hij normaliter aan personeel kwijt zou zijn geweest in de kas te storten van Muziekvereniging Groenlo, waar beiden deel van uitmaken en zelfs bestuurslid van zijn. Marieke Ressing voor jeugdzaken en Kim Stammers als voorzitter. "De Muziekvereniging heeft een grote jeugdafdeling. Die kan het geld wel gebruiken. Zij blij en ikke blij," aldus Frans.
Kim benadrukt nogmaals dat het hen er echt niet om te doen was om geld te verdienen als ze het een avond over zouden nemen. "We hebben een enorm goede band met Frans en Annelies. Als muziekvereniging komen we er vaak. Wij zagen het meer iets in de trant van dat we het leuk vonden een keer iets terug te kunnen doen."
Beiden zeggen er ontzettend veel zin aan te hebben en krijgen tijdens het instructie-uurtje al het nodige te horen van klanten die deze zaterdagavond aanwezig zijn, maar ook zeggen vrijdagavond te komen. "Rekken d'r op dat 't drok wordt, en jullie dus ok," krijgen ze van verschillende kanten te horen. Marieke roept "oei" en Kim lacht. "Laat maar komen. We laten ons niet gek maken." Wederom roept Marieke "oei", om daarna in lachen uit te barsten. Omdat ze het café een avond runnen hebben ze er ook hun eigen invulling aan gegeven. "We wilden uiteraard graag iets met muziek. Het wordt eigenlijk één grote jamavond vanaf half tien zeg maar," begint Kim. "We hebben bevriende muzikanten uitgenodigd die met elkaar een bandje vormen die avond, in geval er misschien weinig muzikanten op af zouden komen, maar iedereen die zin heeft om mee te jammen, met welk instrument dan ook, of alleen maar om te zingen, is van harte welkom. Graag zelfs. Dat lijkt ons hartstikke leuk," vult Marieke aan. De muzikale vrienden die samen een gelegenheidsband vormen en in anders samenstellingen mee kunnen spelen zijn Maarten Scholten, Peter Janssen, Arno Rijks, Angela Roerdink, Pascal Roerdink, Christof Elsinghorst, Nicole Rouwmaat, Ton Tijdink en zangeres Maria van der Post.

'Kump zeker good'
Frans hoort de plannen van zijn 'uitzendkrachten' lachend aan, maar heeft er het volste vertrouwen in dat het de dames goed af zal gaan. "Dat is die twee wal toevertrouwd. Dat kump zeker good. En ach ie zagen 't zelf al; tappen könt ze al. En a'j 'n betjen wet woar 't gerei steet dat is wal makkelijk." Vrijdag om 20.00 uur beginnen de dames hun avontuur, tot en met het opruimen! "Oh, ja dat hoort er ook nog bij," lacht muziekvriend Peter Woertman.