Ewald Baks (links) ontvangt het spandoek  uit handen van Luc Ratering.
Ewald Baks (links) ontvangt het spandoek uit handen van Luc Ratering.

'Wij gaan weer naar buiten!'

LTO levert spandoeken aan melkveehouders

Oost Gelre/Mariënvelde - Het mooie weer komt eraan: tijd voor de koeien om naar buiten te gaan. Landbouworganisatie LTO wil dat moment aangrijpen om meer aandacht te vragen voor de bijdrage die de Nederlandse melkveehouderij levert aan het landschap. LTO heeft daarom voor veehouders spandoeken beschikbaar gesteld met daarop de tekst: 'Wij gaan weer naar buiten!'. Melkveehouders konden een spandoek bestellen met daarop zwartbonte of roodbonte koeien.

Afgelopen week werden de spandoeken bezorgd bij de agrariërs. Eén van hen was melkveehouder Ewald Baks, hij kreeg het doek uitgereikt door Luc Ratering, secretaris LTO Noord afdeling Oost Achterhoek. Ewald vertelt hierover: "Toen ik van de actie las, was ik meteen enthousiast en heb ik een spandoek besteld". Ewald heeft een bedrijf met melkvee en vleesvarkens aan de Vremanstraat in Mariënvelde. Bij zijn melkkoeien past hij weidegang toe. Hij vervolgt: "Het is altijd een mooi moment als de koeien in het voorjaar voor het eerst naar buiten gaan. Deze gebeurtenis vindt op ons bedrijf de laatste jaren plaats in het bijzijn van een aantal toeschouwers. Dat zijn mensen uit de buurt en kennissen. Ook voor dit jaar hebben zich de belangstellenden al weer gemeld. Vorig jaar wilde één van de kijkers graag de staldeur openen en dat heb ik haar laten doen. Het is verder leuk dat er een keer interesse was vanuit een zorginstelling: zij zijn toen met enkele cliënten komen kijken naar het moment dat de koeien bij ons voor het eerst weer de wei in gingen'.


www.oostachterhoek.ltonoord.nl


De moeder, de zoon en de buurvrouw

Film Mommy bij Het Doek

Lichtenvoorde - Donderdag- en vrijdagavond 7 en 8 mei vertoont filmhuis Het Doek de film Mommy. De aanvang is 20.30 uur.

Mommy is een Canadees drama, geschikt voor 16 jaar en ouder. Het is de vijfde film van de pas 26-jarige Xavier Dolan (Les Amours Imaginaires, Laurence Anyways). Mommy is een warm portret over de intense band tussen moeder en zoon.

Vijfde film van 26-jarige regisseur Xavier Dolan

Diane (Anne Dorval), een alleenstaande moeder, probeert haar onrustige vijftienjarige zoon thuis weer op de rails te krijgen, nadat hij van zijn kostschool is gestuurd vanwege brandstichting en het verwonden van een medeleerling. Het vergt vooral van Diane een flinke dosis geduld en uithoudingsvermogen; de grofgebekte Steve (Antoine-Olivier Pilon) is een jongen met orkaankracht tien; een ondeugende knul die heel lief en zacht kan zijn, maar op onverwachte momenten uiterst explosief en soms zelfs gewelddadig. Diane kan Steve 's stemmingen maar moeilijk onder controle krijgen. Onverwacht wordt hulp gevonden bij buurvrouw Kyla (Suzanne Clément) die Steve met zijn huiswerk helpt en ook met zijn moeder een band opbouwt.
Deze film werd in Cannes laaiend enthousiast ontvangen en sleepte een gedeeltelijke publieksprijs in de wacht.
Volgende week vertoont het doek de veelvuldig onderscheiden Italiaanse film Il Capitale Umano uit 2013. Reserveren voor de films kan via de website.


www.hetdoek.nl

Het Canadesee drama Mommy is bij Het Doek te zien.