De Flierefluiters Hemelvaartsdag 2014.
De Flierefluiters Hemelvaartsdag 2014. Foto: Henri Walterbos

"Het is een grote uitdaging met nummers te komen die niet iedereen speelt"

Flierefluiters Sassenheim zijn er klaar voor

"Groenlo is voor ons de mijlpaal van het jaar. Daar is alles op gericht. Daar zien we altijd weer enorm naar uit.' Sander van der Flugt, trompettist van het muzikale pretgezelschap uit Sassenheim, is enorm enthousiast over de dweilorkestendag in Groenlo.

"Ja sorry, maar ik kan er niets aan doen," lacht hij. "We vinden het gewoon te gek in Groenlo. Groenlo staat boven aan ons lijstje. Niet voor niets komen we met een bus van 90 personen naar jullie toe. En dan ook nog mensen die op eigen gelegenheid gaan." Dit jaar komt de Flierefluiters voor de 10e achtereenvolgende keer naar de Achterhoek. "Oh jee, echt waar? De tiende al weer? Hadden we nog niet eens gezien. Nog meer reden om er een mooi feestje van te gaan maken," lacht Sander alweer. Sander geeft ook hoog op van de organisatie, ongevraagd. "De contacten met Berry (Koehorst, HW) zijn erg goed. Vooraf is er goed contact en ook na afloop wordt je gebeld of alles goed geweest is. Dat is perfect man. Ook onze begeleiders van de afgelopen jaar waren eveneens top, Jurre Gerritsen en Sjoerd Pijnappel. Dit jaar doen ze niet meer mee zag ik,maar we hopen ze nog wel te treffen voor een biertje."

Showorkest
Na de carnavalsperiode is het enkel de Dweilorkestendag in Groenlo waar naar toe geleefd wordt. "We doen nog wel eens een klein optreden vlak voor Groenlo, maar dat staat dan in het teken van de voorbereiding op Groenlo. We willen in Groenlo altijd graag laten zien en horen waar we de gehele winter aan gewerkt hebben. Dit jaar hebben we dat kleine optreden niet gedaan omdat veel leden van ons nogal druk waren met hun activiteiten voor Drum- en Showband Adest Musica uit Sassenheim waar we uit voort komen, maar we zijn er klaar voor."

'Groenlo PreParty'
Als Sander gevraagd wordt hoe de voorbereidingen er uit zien voor Groenlo wordt zijn enthousiasme nog groter. "Afgelopen weekend hebben we onze 'Groenlo PreParty' gehad. Dat doen we om het orkest en onze fans nog meer klaar te stomen voor Groenlo. Het is bij ons al net zo'n happening aan het worden als dat het in Groenlo zelf is."

Hoge ogen
De Flierefluiters gooiden met het verstrijken der jaren steeds hogere ogen in de eindrangschikking. Begon men in 2006 in de middenmoot, daarna enkele jaren subtop, de laatste 4 edities eindigden ze steevast in de top 3; 2x 3e, en de laatste 2 jaar was men de grote winnaar van het Festival. Dat schept verplichtingen. Adel verplicht nu eenmaal. Sander hierover: "Het geeft een enorme kick als je met een goed rapportcijfer weer huiswaarts keert natuurlijk. We doen ook nu wederom ons stinkende best om de mensen te vermaken. We leggen de lat ieder jaar wel weer steeds hoger. Dat lukt meestal ook wel omdat we al lang samen spelen. Er zijn weinig wisselingen. We zijn allemaal vrienden van elkaar en zijn altijd graag samen. Dat komt de kwaliteit ten goede. Het is voor ons een grote uitdaging steeds weer met nummers te komen die niet iedereen al speelt."