Voor jong en oud en medium

U hebt enkele weken geleden kunnen lezen (maar of u het ook gedaan hebt?) dat door de samenwerking tussen BDU en Weevers in Oost Gelre de titel Achterhoek Nieuws Oost Gelre gaat verdwijnen. Dus de Elna en de Groenlose Gids krijgen er vast wel nieuwe en onbevooroordeelde lezers bij, en ik ook dus (hoop ik dan maar). Nou alleen de hardcore lezers van Weekkrant Oost Gelre nog aan boord zien te krijgen, en dan zijn we allemaal voor altijd samen.

Want iedereen is welkom. Ik schrijf - om dat cliché met een baard maar eens zonder met de ogen te knipperen onder het stof vandaan te halen - voor jong en oud. Bijna alles in ons leesgebied is trouwens voor jong en oud. Let maar op: een harmonie geeft altijd een concert voor jong en oud, een Hemelvaartsfietstocht is altijd voor jong en oud. Gelukkig is er nog de kindervakantieweek voor jong en het geheugenspreekuur voor oud, als ik het me goed herinner tenminste.
Waar ligt eigenlijk de grens tussen jong en oud? Is iemand van 37 nog net jong of al net oud. Doet er ook niet toe, ik schrijf dus voor jong en oud. Voor blank en zwart (en ook voor kinderen van gemengde ouders), voor hetero- en homoseksuelen (en ook voor mensen met een bredere belangstelling), voor dik en dun. Of je nu een vrolijke voordeurverkoper bent, of een chagrijnige DKW-manager.

Nu de lente vordert en ook in onze regio het terrasweer weer vaker en weliger tiert, valt me weer eens op dat er heel wat fraaie en gezellige terrassen zijn in Oost Gelre, en ook in Beltrum en omgeving natuurlijk ('betrek alle lezers erbij'). Het personeel en de uitbaters moeten nog wel wennen aan de plotselinge drukte. Het woord slowfood hoort toch niet op de wachttijd te slaan? Barely legal jongens en meisjes van de bediening: wijkjes maken en op je eigen wijkje blijven letten! Jullie hebben toch goeie ogen, nog vele jaren verwijderd van een leesbril. En ik weet wel dat het minimumjeugdloon beledigend laag is, en dat jullie soms op moeten ruimen na afloop terwijl die uren niet meer betaald worden. En dat die enkele, duurdere, mbo-3 gastheer of gastvrouw een beetje op jullie neerkijkt. Maar daar kan ik niks aan doen, bovendien pak je hem of haar later wel terug als hbo-horecamanager misschien.

Wij doen het trouwens helemaal niet gek in vergelijking met ons omringende gemeenten. Want ik weet niet of het door de genoemde slowfoodbediening komt, maar in tegenstelling tot Bronckhorsters (inwoners van de gemeente Bronckhorst met ck) zijn Oost Gelrenaren niet te dik. Ik heb er tenminste nog niks over gelezen, en ik lees best veel. Maar mochten ze er zijn, de mensen die erg naar boven van het gemiddelde afwijken, ook zij zijn welkom. Zoals ik al zei, door dik en dun voor dik en dun.
Wat wij (wij!), in tegenstelling tot de gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek, ook goed doen: wij doen niet aan dwangarbeid voor bijstandsgerechtigden onder het mom van re-integratie. Hier hoeft niemand kunstbloemen te vouwen om de uitkering te behouden. Dat zou hier ook verdringing van reguliere arbeid zijn, want in Oost Gelre is kunstbloemen vouwen wel een eerzaam beroep.