Afbeelding
Foto: Henri Walterbos

20e editie Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap Hemelvaartsdag Groenlo

Dweilorkestendag weetjes

Groenlo - De weersvooruitzichten zijn uitstekend, de organisatie staat als een huis, de horeca heeft goed ingeslagen zodat het niemand maar aan iets zal ontbreken, de orkesten hebben staan te popelen om naar Groenlo af te reizen. Kortom, Hemelvaartsdag wordt weer ouderwets gezellig in hartje Groenlo met de 20e editie van Open Achterhoeks Dweilorkestenfestival, oftewel de Dweilorkestendag. 30 Orkesten, verdeeld over de Wedstrijdklasse (17 stuks) en de Leutklasse (13 stuks). Hieronder wat wetenswaardigheden van het festival.

Vrije toegang! Aanvang: 12.00 uur. Prijsuitreiking: 18.30 uur op de Markt. De prijsuitreiking wordt verricht door mevrouw Annet Bronsvoort, burgemeester van de gemeente Oost Gelre. Naast diverse horeca-etablissementen, gezellige terrassen en biercarrousels waar de orkesten hun vrolijke klanken over de duizenden bezoekers uitstrooien zijn er 7 podia waarop de orkesten hun beste kunnen tonen en laten horen: Markt (hoofd- en Jurypodium), Europlein (Tweede Jurypodium), Beltrumsestraat (Derde Jurypodium), Kevelderstraat, Ganzenmarkt, Goudsmitstraat, Marveld Recreatie.
De orkesten in de wedstrijdklasse worden drie keer door een vakjury beoordeeld, te weten op het hoofdpodium Markt, het podium Europlein en het podium Beltrumsestraat.
Er is een deskundige vakjury. Op het hoofdpodium: Hans Hilferink (Groenlo) en Rob ter Horst (Stokkum). Podium Europlein: Gido van Schijndel (Dinxperlo) en Gert van Huizen (Losser). Podium Beltrumsestraat: Emile Laarveld (Groenlo) en Ronald Arkesteijn (Den Haag). Algemeen juryvoorzitter is Hans Hilferink (Groenlo).
Nevenactiviteiten zijn: de Meikermis, straatvermaak voor kinderen en volwassenen, en verschillende bezienswaardigheden in de Vestingstad Groenlo.
Door de orkesten zijn een groot aantal geld- en andere prijzen te winnen. De algeheel winnaar gaat met een leuke geldprijs, de Grolsch bokaal en de Inter Nos wisseltrofee naar huis. Daarnaast zijn er een publieksprijs (bungalowweekend aangeboden door Marveld Recreatie voor het gehele orkest), een gezelligheidsprijs, leutprijzen en de prijs voor de dweilmuzikant van de dag te winnen.
Het jaarlijkse dweilfestival in Groenlo is financieel mogelijk dankzij sponsoring en subsidiëring van de zijde van de gemeente Oost Gelre. De beide hoofdsponsoren zijn Grolsch Bierbrouwerij en de Stichting Horeca Evenementen Groenlo. Daarnaast telt men nog tal van topsponsoren en andere sponsoren.
De Dweilorkestendag kan daarnaast enkel een succes worden dankzij de medewerking van een ruim 100 vrijwilligers voor de begeleiding van de orkesten, de presentatie, verzorging van de vakjury, en anderszins.
De organisatie bestaat uit: Berry Koehorst (voorzitter), Pascal Heutinck (secretaris), Peter Scheinck (Penningmeester), Mike Wittenbernds, Martien Overkemping, Adrie Wittenbernds, Remco Wolters, Marcel Rooks, Tom Rooks, Frank Beurskens. PR: Henri Walterbos.
Inter Nos verzorgt de op en afbouw van de podia e.d. Mede daarom hebben zij de rechten op de verkoop van diverse snacks in de binnenstad.
Elk orkest wordt begeleid door minimaal 2 gastvrije, vrolijke, gezellige begeleiders die het Vestingstadje op hun duimpje kennen.
Elk podium heeft een presentator. Op het hoofdpodium is dat Björn Koldeweij. Europlein: Henk Nijhoff. Beltrumsestraat: Charles Koppelman. Kevelderstraat: Yordi Overkamp. Ganzenmarkt: Emiel Garstenveld. Goudsmitstraat: Thomas Oesterholt. Marveld Recreatie aan de Elshofweg heeft de presentatie in eigen beheer


www.dweilorkestendag.nl