Pim Sanders stalend middelpunt tussen de Bierbengels.
Pim Sanders stalend middelpunt tussen de Bierbengels. Foto: Henri Walterbos

'Machtig mooi weer, drok en alles good verlopen. Wat wo'j nog meer?'

20e Dweilorkestendag succesvol

Groenlo - Op de Ganzenmarkt spelen de Bierbengels uit Voorschoten hun repertoire dat het een lieve lust is. Lange polonaises zijn hun deel. Een teken dat het enthousiasme aanstekelijk werkt. Dan ineens zetten ze 'lang zal ie leven' in. Stralend middelpunt is Emiel Garstenveld die vandaag jarig is. Omringd door enthousiast spelende muzikanten wordt de presentator van het podium Ganzenmarkt bijna verlegen van dit eerbetoon. 'Helemaal te gek jongens,' roept hij na zijn hommage, gevolgd door een groot applaus. 'Als ik in de jury had gezeten hadden jullie nu elf punten gekregen op een schaal van tien zelfs,' belooft hij de Bierbengels, met als antwoord luid gejuich. 'Mochten jullie winnen vandaag en dus het weekendje Marveld winnen dan ben ik er bij dat weekend natuurlijk. Dat snap je toch zeker wel,' sluit de jarige Job af. Iedereen lacht.

De stemming zit er goed in. Dan kondigt Emiel Dazeikoe uit Oss aan die al staan te trappelen. Het duurt echter even voordat de band compleet is. Als de meeste muzikanten al op het podium staan komen nog enkelen aangeslenterd met een plastic bekertje biertje in de mond en in de hand, en het instrument onder de arm.

"Het is niet te warm en niet te koud"

Als ze beginnen te spelen slaat de vonk direct over op het publiek. Emiel staat er bij te lachen. 'Wat een fantastische orkesten heb ik hier al gezien vandaag. Sommigen zijn zeer serieus bezig en anderen komen echt relaxed aan met een biertje in de hand, zoals net Dazeikoe. Allemaal leuk. En Turn up the Brass wat een te gekke band. Beetje apart maar prachtig man.'

Pim Sanders
Vooraan staat al een tijdje Pim Sanders uit Lichtenvoorde mee te deinen op de muziek. Pim speelt in the Rainbowband uit Lichtenvoorde en wordt verzocht naar voren te komen om mee te spelen op drums met het nummer 'Wat zou je doen?' van Bløf. Het gaat hem bijzonder goed af al laat hij in zijn enthousiasme een drumstok vallen. Zeer geroutineerd vangt hij het op. Pim glimt van trots en oogst veel applaus. Het kan allemaal op de Dweilorkestendag in Groenlo.
Het centrum puilt uit van de goed geluimde bezoekers en dito muzikanten die ook bij elkaar staan te kijken met een biertje in de hand. De leden van Valse Loch uit Beltrum staan zich te vermaken op het Europlein waar de Love Hendels uit Putten hun kunnen vertonen. De een met een hamburger in de hand, de ander met twee glazen bier. Ze hebben de grootste lol. Het mag, het loopt tegen het einde aan van de dag.

Goede verdeling
Al sfeer proevend komen Erwin de Roo van City-Lido en Tom Rooks van Grolsch Brouwhuys de Lange en tevens organisator elkaar tegen. Beiden zijn lovend over het verloop van de dag. 'Het kan niet beter eigenlijk. Het verloopt uitstekend en het weer is perfect. Een prima weertje om gezellig een biertje te drinken. Als het te warm is is niks, en als het te koud is is niks. Dit is perfect. En de orkesten zijn van een kwalitatief zeer hoog niveau.' Erwin knikt instemmend en voegt er aan toe ook zeer te spreken te zijn over de opzet en indeling dit jaar; 'De Grolse binnenstad leent zich uitstekend voor dit festival. De verdeling van de podia is prima en niet te ver van elkaar af. De mensen hebben het prima naar de zin.'

Prijsuitreiking
De Markt staat helemaal vol. De Menaemer Feinstjes uit Menaldum weten de meute in beweging te krijgen met hun vrolijk swingende en afwisselende act. Van Viva Hollandia gaat de band moeiteloos over in Rock around the clock, om daarna weer naadloos over te gaan in knallers als 'Ammenooitniet' van de gebroeders Grimm, '7 Dagen lang (wat zullen we drinken)' van Bots en 'Kom van dat dak af' van Peter Koelewijn. De muzikanten lopen rood aan van inspanning en plezier. Even later vindt op de Markt de prijsuitreiking plaats. Na twee jaar op rij de eerste prijs binnen te halen wisten de Flierefluiters wederom met de hoofdprijs aan de haal te aan. Voorzitter Berry Koehorst is een tevreden man na afloop. 'T was ne prachtigen dag. Machtig mooi weer, arg drok en alles good verlopen. Wat wo'j nog meer?' De organisatie kan terugkijken op een zeer geslaagde 20e editie van het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap. Zowel bezoekers als muzikanten keren vrolijk huiswaarts.

Uitslagen Wedstrijdklasse
1 De Flierefluiters - Sassenheim - 553,5 punten
2 Oln'zelse Kopperbloazers - Oldenzaal - 547 punten
2 Toontje Ongeregeld - Winterswijk - 547 punten
4 De Utlopers - Sneek - 544,5 punten
5 De Eierjongens - Winterswijk - 522 punten
6 De Diezebloazers - Den Bosch - 496 punten
7 De Feestbende - Cromvoirt - 492,5 punten
8 De Feesttoeters - Sassenheim - 485,5 punten
9 Menaemer Feinstjes - Menaldum - 478,5 punten
10 De Bierbengels - Voorschoten - 455 punten

Uitslagen Leutklasse
1 De Hoetetoeters - IJsselstein
2 De Rotdweilers - Bemmel
3 De Pierewaaiers - Oosterhout (N.Br.)

Dweilmuzikant van de dag
Johan Oenema van Menaemer Feinstjes uit Menaldum

Publieksprijs
Toontje Ongeregeld uit Winterswijk

Gezelligheidsprijs
De Utlopers uit Sneek


www.dweilorkestendag.nl

'Lang zal ie leven' klinkt voor presentator Emiel Garstenveld.
Polonaise op de Ganzenmarkt.