Harrie Krabben.
Harrie Krabben. Foto: PR

Harrie Krabben gestart in bestuur
Waterschap Rijn en IJssel

Na de prima verkiezingsuitslag voor het CDA voor het Algemeen Bestuur van Waterschap Rijn en IJssel (van 5 naar 6 zetels) is Harrie Krabben uit Vragender inmiddels aan zijn taak begonnen. Allereerst heeft het CDA als grootste partij het initiatief genomen bij de vorming van de coalitie van Dijkgraaf en Heemraden, vergelijkbaar met het college van burgemeester en wethouders van een gemeente. In het bestuursakkoord 'Water verbindt' wordt de komende 4 jaar ingezet op veiligheid, betaalbaarheid, samenwerking , waterbewustzijn, inspelen op klimaatverandering, duurzaamheid, waterkwaliteit en bestuur & bedrijfsvoering.

Veiligheid staat met stip bovenaan, zorgen voor droge voeten. Hierbij wordt met name ook ingezet op goede afstemming met onze Duitse buren en partners. Water trekt zich immers niets aan van grenzen. Een tweede speerpunt is een financieel gezond waterschap dat doelmatig en verantwoord omgaat met gemeenschapsgeld. Solidariteit is goed maar in beginsel behoort de veroorzaker of vervuiler te betalen! En als de inkomsten onvoldoende zijn om alle plannen te betalen, dan zullen deze moeten worden bijgesteld. Niet alles kan! De lastendruk mag de komende bestuursperiode gemiddeld met maximaal 3% per jaar (was 4%) stijgen. Een grotere verhoging is alleen bespreekbaar als wettelijke taken in het gedrang komen.
Goede samenwerking met andere belanghebbenden in zowel het landelijke gebied als in bebouwde gebieden leiden tot betere resultaten en besparen uiteindelijk ook nog geld. Door kennisverdieping en het zoeken naar duurzame oplossingen samen met organisaties als de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO), gemeenten en natuur- en boseigenaren kan de ruimtelijke kwaliteit worden verbeterd.
Ook blijft er geïnvesteerd worden in waterkwaliteit, goed drinkwater vraagt om blijvende zorg. In samenwerking met drinkwaterbedrijf Vitens, andere Waterschappen, de Rijksoverheid en andere overheden wordt ingezet op het vergroten van het bewustzijn bij burgers en bedrijven ten aanzien van gewasbeschermingsmiddelen, medicijnresten en hormonen.
Praten over het werk van het waterschap is goed en nodig maar verbetering van de bewustwording van het belang van waterbeheer is beter. Alle informatiekanalen zoals website, sociale en andere media zullen worden gemobiliseerd om dit waterbewustzijn te bevorderen. Met name wordt hierbij gericht op jongeren, wijk-, dorps- en gemeenteraden. Maar daarnaast zal ook gebruik worden gemaakt van de betrokkenheid, kennis en expertise van de bestuursleden van het waterschap.