Marveldtoernooi: unieke status

De 26e editie van het Internationaal Marveldtoernooi staat voor de deur. Niet zomaar een voetbaltoernooitje, maar een veel aanzien hebbend en daardoor invloedrijk sportevenement. Een toernooi zoals in die leeftijdscategorie en op dat niveau nergens in Nederland plaatsvindt. Het driedaagse jeugdtoernooi, door een stichtingsbestuur georganiseerd onder de vlag van de sportvereniging Grol, heeft zichzelf inmiddels verzekerd van een indrukwekkende nationale en internationale uitstraling. In dit geval helemaal gerechtvaardigd dat aan het evenement een unieke status wordt toebedeeld.

Zelf ben ik opgegroeid met voetbal. Omdat mijn vader een groot voetballiefhebber was, werd ik reeds op zeer jonge leeftijd meegenomen naar het voetbalveld en als gevolg daarvan met hetzelfde virus besmet. Dat ik met ingang van 1 januari 1955, en dat reeds op 6-jarige leeftijd, lid werd van de plaatselijke, nog altijd in mijn hart gesloten voetbalclub, heeft een bijzondere reden. Mijn toen eveneens 6-jarige vriendje van protestantse komaf meldde zich aan en werd zodoende het eerste niet rooms-katholieke lid van de club, die op dat moment nog altijd de initialen RK voor de verenigingsnaam had staan. Een gevoelig protocol werd op dat moment doorbroken en was voor mijn voorbeeldig katholieke vader het sein om ook mij als spelend lid in te laten schrijven. Dit met de alleszeggende verklaring: 'Wanneer een protestant iemand lid mag worden, mag jij dat zeker!' Vanaf dat moment heeft het voetbal, en daarbij alles wat daarmee direct of indirect verband houdt, mij in de grip gekregen en tot op heden niet meer losgelaten. Dit is ook van toepassing op het Marveldtoernooi, dat ik mede vanuit prachtige functies bij de club altijd van heel dichtbij mocht meemaken. Bij alle 25 voorgaande edities was ik van de partij en ik zal er ook deze keer bij zijn. Terwijl ik dit opschrijf, realiseer ik mij andermaal welk een enorme internationale ontwikkeling dit grensoverschrijdende toernooi in haar bestaan heeft doorgemaakt. Werd in het beginstadium de deelname door de top 6 van Nederland (Ajax, Feyenoord, PSV, FC Twente, AZ en Vitesse) als onwerkelijk toegejuicht, later kwamen de deelnemende teams naast Nederland niet alleen uit Europese landen, maar ook uit landen als onder andere Chana, Brazilië, Mexico, Japan, USA en Zuid-Afrika en derhalve uit alle delen van de wereld. Mij beperkende tot Europees grondgebied, waren en zijn nog steeds grootmachten als FC Barcelona, FC Bayern München, Arsenal, Real Madrid, Manchester United, Paris Saint Germain, Chelsea en andere vooraanstaande clubs de grote publiekstrekkers c.q. smaakmakers. Clubs die nog altijd met veel plezier naar Groenlo komen en zich op het vakantiepark Marveld Recreatie, alsmede op het sportpark Den Elshof wanen in een ultiem trainings- en voetbalkamp. Daarbij te bedenken dat de organisatie geen enkele commerciële achtergrond kent. In totaal verlenen circa 250 vrijwilligers hun medewerking aan het welslagen van dit driedaagse voetbalfestijn. Ongetwijfeld de belangrijkste reden voor maar liefst 140 reguliere en 40 kleine sponsoren om dat alles financieel en materieel te ondersteunen.
Nog even terug naar mijn jeugdjaren bij de club. Naast het sparen van voetbalplaatjes en elftalposters van beroemde voetballers en clubs, was het maken van opstellingen ook altijd een hobby van mij. Een bezigheid die ik voor deze column weer even van stal heb gehaald. Ditmaal een opstelling van elf bekende Nederlandse voetballers, die ooit hun opwachting maakten op het Internationaal Marveldtoernooi. Doel: Gino Coutinho; Achter: Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Nigel de Jong en Daley Blind; Midden: Jordy Clasie, Robin van Persie en Wesley Sneijder; Voor: Arjen Robben, Klaas-Jan Huntelaar en Jeremain Lens. Als toegift een vijftal op het Marveldtoernooi gespeelde reserves: Piet Veldhuizen, Urby Emanuelson, Georgino Wijnaldum, Leroy Fer en Ibrahim Affellay.
Wij zien elkaar op vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 mei a.s. bij een internationaal voetbalfeest voor jong en oud. Tot ziens op het sportpark Den Elshof in Groenlo!

Reacties of tips: delibero@contact.nl