Deelnemers aan een eerdere editie van de Wandeldriedaagse.
Deelnemers aan een eerdere editie van de Wandeldriedaagse.

Ook voor volwassenen

Wandeldriedaagse in Groenlo

Groenlo - De jaarlijkse wandeldriedaagse in Groenlo leeft enorm bij de kinderen, maar het zou nog mooier zijn als er meer volwassenen meedoen. Dat vindt de organisatie van dit mooie wandelfestijn, dat dit jaar plaatsvindt op 3, 4 en 5 juni en waarbij wordt vertrokken vanaf de Muziekkoepel.

De organisatie van het wandelfestijn is in handen van Fons en Ria Bluemink, Jos en Carla Andringa en Hans en Anke Vrijdag en komt voort uit de Lopersvereniging Groenlo. Al vijf jaar organiseren zij in deze bezetting de Groenlose wandeldriedaagse. PR man Fons Bluemink vertelt: "Elk jaar doen er heel veel schoolkinderen mee, daar zijn we heel blij mee. Maar we zouden ook graag meer volwassenen willen verwelkomen. Er zijn wel wat groepen die meedoen maar dat kunnen er wat ons betreft veel meer zijn." Afgelopen jaar liepen mensen van Stichting De Lichtenvoorde mee met hun begeleiders. Ook was er een groep medewerkers van Sensire die gezamenlijk de route liep. "Dat is mooi, dat willen graag zien."

Volwassenen
Volwassenen hoeven dan ook niet bang te zijn dat kinderen ze in de weg lopen. "Het tempo van de volwassenen is wat hoger, daarom kunnen zij al voor de kinderen uit starten. Zo lopen ze elkaar niet in de weg." Juist in de deze tijd, waarin wandelen ontzettend populair is, moet het toch mogelijk zijn dat meer individuele of groepen wandelaars meedoen."
Aan de route kan het zeker niet liggen. De organisatie zet de prachtigste routes uit door Groenlo en omgeving. "We hebben al heel veel verschillende routes gehad maar we lopen altijd langs de mooiste plekken. Vooral de 10 kilometer route is heel bijzonder, dit jaar lopen we over en zelfs letterlijk door boerenbedrijven."

"Dit jaar lopen we letterlijk over boerenbedrijven"

Sinds vorig jaar is de ontvangst anders geregeld. "We lopen nu door de Beltrumsestraat via de Markt en de Nieuwstad naar de muziekkoepel. De GOV (Groenlose Ondernemers Vereniging) zorgt voor een passend en enthousiast welkom voor alle lopers. Voor de muzikale omlijsting is traditiegetrouw Windkracht 11 van de partij. Daarnaast regelen onze sponsoren, AH Wallerbosch, Wissink en Adviesbureau Bluemink, de traktaties voor onderweg en koffie en ranja na afloop."

Afstanden
De wandeldriedaagse is dit jaar zoals gezegd op 3, 4 en 5 juni, vertrek vanaf de Muziekkoepel. Er zijn 3 verschillende afstanden, 3, 5 of 10 kilometer en de start is tussen 18:00 en 18:30 uur. "Vanuit de provincie én de landelijke overheid wordt opgeroepen om meer te bewegen. Daar geven wij graag gehoor aan. Het organiseren van een dergelijk evenement kost veel tijd en geld maar we doen het met plezier. We hebben goede contacten met de gemeente én met basisschool De Ni'je Veste Wheme. De school stelt elk jaar hun locatie beschikbaar voor onder andere het gebruik van de toiletten."
Wandelaars kunnen zich ter plekke inschrijven, kinderen krijgen via school een aanmeldingsformulier. De kosten bedragen 3 euro voor kinderen en 3,50 voor volwassen. Dit is inclusief traktaties én de medaille na afloop. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anke Vrijdag via vrijdaghansanke@hetnet.nl of bellen naar 06-10569824.


44 jaar onderwijs, 31 jaar Willibrordusschool

Frank Smeets: welverdiend pensioen

Groenlo - Vrijdag 29 mei neemt Frank Smeets, na bijna 44 jaar in het basisonderwijs gewerkt te hebben, afscheid van de Willibrordusschool. Die school helemaal verlaten kan hij echter niet. Ook de komende tijd zal hij twee ochtenden per week kinderen extra proberen te helpen. Het zegt veel over de onderwijsman Frank.

Frank begon zijn onderwijscarrière in 1971 in het Limburgse Schaesberg. Door de krimp, die daar in die tijd al begon, solliciteerde hij o.a. in de Achterhoek. Na een telefoontje van de toenmalige directeur van de Jozefschool aan de Lievelderstraat, Jaap Kimman, werd Frank in 1972 op die school benoemd. Dit zonder een sollicitatiegesprek en zonder meedenken van bijvoorbeeld het schoolteam, ondernemingsraad en medezeggenschapraad. Zo ging dat in die tijd.
Frank werkte op de Jozefschool jarenlang samen met o.a. Rini ten Have, Martin en Truus te Braake, Alfons Liesker en Marijke Malta. Uiteraard moest hij ook in Groenlo wonen. Hij vond een prachtige kamer bij oma Oosterholt aan de Eschweg. Oma Oosterholt, overgrootmoeder van Noa en Ise Luttikholt, die nu op de Willibrordus zitten. In 1979 verhuisde de Jozefschool naar de Wheme. Gevraagd naar opvallende leerlingen uit die tijd komen direct de namen van Helma Arink, Barbara Wallerbosch en die van Anne Dieker naar boven. Anne had samen met een vriendin een stinkbom in de klas gelegd. Frank, heel slim, ging met de hele groep in de hal van de school werken totdat de stinkbom was uitgewerkt. Natuurlijk bleven Anne en haar vriendin de gehele tijd gewoon in de klas.
Vanaf 1984 (dus nu ruim 30 jaar) werkte Frank aan de Willibrordusschool aan de Karel Doormanstraat. Hij begon hier samen met Jos Nales. Hoofd van school was toentertijd Wim Verhoeven. Vanaf 1993 was Frank adjunct-directeur, vormde samen de directie, eerst met Anke Berentsen en later met Ben Bomers, de huidige directeur van de school.
Terugdenkend aan de Sint Willibrordusschool overheerst bij Frank vooral het positieve. Een warme school, waar mensen met passie voor onderwijs en kinderen werken. Kinderen, die met plezier naar school gaan, goed in hun vel zitten, presteren beter op school. Uiteraard waren er ook verdrietige zaken. Zo heeft het overlijden van collega's Wim Verhoeven en Frans Tanck een grote impact gehad. Maar gelukkig overheersen de mooie herinneringen. Herinneringen aan de schoolkampen in Markelo (camping Klompjan) en momenteel naar Ameland, de kers op de taart op het eind van groep 8. Herinneringen ook aan de schoolfeesten, die eenmaal in de twee jaar georganiseerd worden. Zo was er een geweldig indianenkamp, uiteraard met Frank als opperhoofd. Verder noemt hij de schooljubilea in 1998 (25 jaar) en 2013 (40 jaar), toen alle kinderen op school mochten overnachten.
Vrijdag 29 mei wordt er officieel afscheid van Frank genomen. Dit aan het eind van de themaweek 'cultuur'. Ouders, oud-leerlingen en andere belangstellenden kunnen Frank op vrijdagmiddag 29 mei van 13.00 uur tot 14.30 uur een hand komen geven.