Links notaris Grijsen, rechts Martie Rouwmaat. Daartussen staand vlnr. Elly, Inge en Henriëtte, zittend Hendrik en Jos.
Links notaris Grijsen, rechts Martie Rouwmaat. Daartussen staand vlnr. Elly, Inge en Henriëtte, zittend Hendrik en Jos.

Netwerkgroep voor werkzoekenden in Oost-Achterhoek is nu stichting

Orsus is voor alle werkzoekenden

Groenlo - 20 mei is de oprichtingsakte ondertekend van Stichting Orsus. Met de handtekening van notaris Grijsen werd de netwerkgroep voor werkzoekenden uit Oost Gelre en omgeving een officieel rechtspersoon.

Het stichtingsbestuur van Orsus (latijn voor inititatief) bestaat uit Hendrik Warnar, Henriëtte ter Braak, Jos Langemaire, Inge Reijrink en Elly Spekschoor. De oorspronkelijke initiatiefnemer van de groep Van Netwerk Naar Werk, Martie Rouwmaat, was ook bij de officiële ondertekening aanwezig. Hij was er trots op dat zijn 'kindje' nu een 'volwassene' was geworden, met de daarbij behorende bevoegdheden en verplichtingen.
Het omvormen van de groep tot een formele stichting was nodig om financieel zelfvoorzienend te worden, de aanjaagsubsidie van de Sociale Dienst Oost Achterhoek houdt na 2015 op. Elly: "We hebben nu een eigen bankrekening, we kunnen aanvragen doen voor subsidies." Elly meldt dat recent nog drie subsidieaanvragen bij verschillende fondsen zijn afgewezen.
De activiteiten en doelstellingen van de netwerkgroep blijven in principe hetzelfde. Zo biedt Orsus mensen die werkzoekend zijn de mogelijkheid om - door de groep zelf opgezette - trainingen te volgen. Om zich te ontwikkelen en ervaringen te delen.
Henriëtte: "We waren al nooit een koffiekransje, en zijn dat nu zeker niet meer." Zij wordt binnenkort 65 en lijkt daarmee de enige vaste waarde binnen het nieuwbakken stichtingsbestuur; maar alle bestuursleden hebben de intentie zich in te (blijven) zetten voor het bestuur. Het bestuurswerk is onbezoldigd, dus geen vervanging voor een baan, waarnaar ook de bestuursleden op zoek zijn. Elly beaamt dat: "De continuïteit binnen het bestuur is natuurlijk belangrijk, maar dat zal wel goed komen. En als iemand van ons bestuursleden een baan vindt breidt dat wel weer het netwerk van het bestuur en de hele netwerkgroep uit."
Voorbeelden van trainingsonderdelen binnen Orsus zijn 'ontslag en verwerking' en 'sollicitatiegesprek oefenen'. (Nieuwe) deelnemers kunnen zelf bepalen welke onderdelen ze volgen en in welke volgorde, het programma is modulair opgezet. Er zijn deskundigen binnen de groep op het gebied van onder andere jobcoaching en arbeidsbemiddeling. Het eigen initiatief van groepsleden blijft belangrijk, aldus de bestuursleden. Er wordt veel in subgroepjes gewerkt.
Orsus heeft een eigen website - waaraan overigens nog gewerkt wordt - met daarop een cv-bank van de deelnemers aan de groep. Hier kunnen werkgevers als het ware omgekeerd solliciteren.
Alle werkzoekenden zijn welkom bij Orsus. Ongeacht leeftijd, niveau, achtergrond of ervaring. De stichting werkt samen met uitkerende instanties, maar is ook aanvullend. Zo is er bij Orsus wel speciale aandacht voor de 'tussengroep' van 27 tot 50 jaar. "Wij passen de 50+-training van het UWV als het ware toe op alle leeftijden," zo verwoordt Henriëtte het.
"Bij ons komen aspecten van het werkloos zijn aan bod die bij bijvoorbeeld het UWV onderbelicht blijven," vult Inge aan. "En een belangrijk verschil is: bij Orsus is er geen maximale deelnameduur, je kunt bij ons blijven komen zolang je het nodig vindt."
De groep was en blijft laagdrempelig, de enige kosten zijn voor de (gesubsidieerde) koffie. Henriëtte: "Wij praten bijvoorbeeld over een supermarktpraatje, in plaats van over een elevator pitch. Dat is veel herkenbaarder voor de meeste mensen. We helpen mensen daarmee zich kort en overtuigend te presenteren, waarbij ze wel hun eigen verhaal blijven houden."
Het bestuur benadrukt de goede contacten met Cultureel Centrum de Bron. Op deze locatie komt Orsus elke vrijdagmorgen bijeen, van 9 tot 12 uur. Daarnaast is er op de donderdagmorgens van 10.30 tot 11.30 uur een inloopspreekuur, voor zowel leden als niet-leden.


www.orsus.nl