OR Hameland wil adviseren over
ontmanteling Hameland

Lichtenvoorde - Vorige week stond in de Gelderlander een artikel over Hameland (het SW-bedrijf voor de regio Oost Achterhoek). In dat artikel gaf wethouder Kok van de gemeente Aalten zijn visie op de ontmanteling van Hameland, waartoe onlangs besloten is door de colleges van B&W van de vijf deelnemende gemeenten: Oost Gelre, Winterswijk, Aalten, Berkelland en de Twentse gemeente Haaksbergen. Het besluit moet nog wel worden goedgekeurd door de verschillende gemeenteraden. De OR (ondernemingsraad) van Hameland heeft een heel andere visie op deze kwestie en heeft hierover vorige week een brief gezonden naar de betreffende gemeenteraden.

Het is nog nooit eerder voorgekomen dat de OR van Hameland op deze wijze 'in de openbaarheid treedt'. Het feit dat dit nu wel gebeurt geeft aan hoe groot het belang van dit onderwerp in de ogen van de OR is, niet alleen voor de medewerkers van Hameland maar ook (vooral vanwege het kostenaspect) voor de inwoners van de deelnemende gemeenten.

De OR vraagt zich af of ontmanteling nodig is

De OR schreef op 13 mei jl. de genoemde brief aan de gemeenteraden betreffende de transitie van Hameland. Het bevreemdt de OR dat de gemeenten de ontmanteling en de personele gevolgen daarvan niet ter advisering aan de werknemersvertegenwoordiging van Hameland hebben voorgelegd.

Hameland gezond
Het liquideren van de gemeenschappelijke regeling van de gemeenten hoeft volgens de OR trouwens niet per se ontmanteling van de organisatie Hameland te betekenen.

Zeker niet nu Hameland de afgelopen jaren weer een gezond bedrijf is geworden, aldus de OR.

De OR van Hameland wacht een eigen juridisch advies af en zal zonodig een adviesaanvraag van de directie aan de OR via de rechter proberen af te dwingen.