De bouwers van Um de Molle.
De bouwers van Um de Molle. Foto: PR

Zondag 31 mei de editie van 2015

Lievelde in de ban van wolcorso

Lievelde – Het begint spannend te worden voor de wagenbouwers in Lievelde, al wekenlang wordt dagelijks koortsachtig gewerkt om de puntjes op de i te zetten. Na het opbouwen van de constructies is een paar weken geleden een begin gemaakt met het plakken. De tijd begint te dringen, op zondag 31 mei moet alles klaar zijn voor het wolcorso. Heel wat vierkante meters worden volgeplakt, soms dunne wol met fijne precisie, soms grote vlakken met één kleur wol van een wat grovere structuur. De wagens zijn net zo divers als hun bouwers, actuele thema's worden afgewisseld met tijdloze onderwerpen. De themaklasse wagens mochten op eigen creatieve manier invulling geven aan het thema 'Geschiedenis'. Jonge, minder jonge en oudere wagenbouwers doen hun uiterste best om een fantastische optocht te presenteren.

Bij autobedrijf Bleumink waren twee buurtverenigingen druk aan het werk om de laatste hand te leggen aan de grote wagens. Twee dames van buurtvereniging Um de Mölle waren met zeer fijne draadjes bezig, ze maakten bladzijden met heuse letters, tot in de kleinste details verzorgd. Zij werkten aan de wagen 'Lief Dagboek'. Ontwerper Tim Klein Tank was geïnspireerd door 70 jaar bevrijding. De omslag van het dagboek was een portret van Anne Frank, in zwart/wit uitgevoerd. Het dagboek stond naast een reusachtige Jodenster. Prachtig gemaakt, fraai van kleurstelling. Een groot deel van de wagen was op zaterdag 23 mei nog niet beplakt met wol. "We zijn al twee weken aan het plakken. We zijn een heel eind maar nog lang niet klaar. Waarom we het doen? Nou, de saamhorigheid, het is gewoon fijn om samen zoiets moois te maken", aldus buurtvereniging Um de Mölle.

Achter een stuk oranje plastic werkten een zestal mensen van buurtvereniging D'n Esch aan de wagen 'Machtsvertoon', twee enorme hanen die in een gevecht verwikkeld zijn. Aan de maquette was te zien hoe de corsowagen eruit zal zien, de onderdelen waren losgekoppeld, de plakkers werkten aan de losse gedeelten. Guus Snijders is de ontwerper van 'Machtsvertoon'. Snijders beplakte juist de nek van één van de hanen. Hij vertelt:"We wilden in elk geval een wagen maken met een haan. Na een aantal brainstormavonden waar diverse voorstellen werden gedaan is besloten om met mijn ontwerp aan de slag te gaan." Buurtvereniging D'n Esch is trots op het wolcorso, net als de collega bouwers van Um de Mölle. "We hopen dat er een paar duizend toeschouwers komen! We werken er hard aan om een mooie wagen te bouwen, de laatste maand zijn we elke dag hier met een paar mensen", aldus één van de dames. Jan Wopereis is 'meesterknipper' van D'n Esch. Hij zorgt dat de klossen of strengen wol door de machine geknipt worden tot 5mm draadjes. De knipmachine is gemaakt van een mechanische grasmaaier, de wol wordt door katrollen naar de mesbladen getrokken. De minidraadjes vallen in een emmer die onder het vernuftige stuk gereedschap staat.

Één van de themawagens is die van Amici '14. Deze groep bestaat uit zestien jongeren van 13,14 jaar. Zij doen dit jaar voor de tweede keer mee in de themaklasse. Merel, één van de wagenbouwers, zegt:"Wij hebben op onze wagen oud en nieuw speelgoed gemaakt. Bij de themawagens is het zo dat elke groep dezelfde wagen krijgt, zelfde formaat en vorm. De groepen moeten zelf iets bedenken wat bij het thema past. Omdat het thema dit jaar 'Geschiedenis' is hebben wij bedacht om iets met speelgoed te doen, van oud naar nieuw." Het is goed gelukt, de kubus van rubik is één van de afbeeldingen en op de andere kant staat onder andere een tol. De wagen zal bij de optocht worden getrokken door een zitmaaier.

Een thema dat enige tijd hot nieuws was dit jaar toont de wagen van Tim oude Elferink, Twan klein Gunnewiek en Tim Spekschoor. Zij hebben de Horror Oehoe ontworpen. De jongens doen al vijf tot zes keer mee met het wolcorso. Tim oude Elferink vertelt:"Zolang je op de basisschool zit mag je meedoen met de jeugdwagens, daarna ga je naar de themaklasse. De broer van Twan heeft bedacht om de Horror Oehoe te maken, we waren aan het praten over 'een wolf in schaapskleren'. Onze wagen wordt bij het corso getrokken door een skelter. We hopen dat we een hoge geldprijs winnen!" De benodigde wol mag op een vastgestelde dag opgehaald worden. Voor het zover is moet uitgerekend worden hoeveel wol van elke kleur nodig is. Dan moet het nog geknipt worden. "Dat knippen is lastig en duurt lang. Soms neemt mijn moeder de wol mee naar een grote wagenbouwer waar een knipmachine staat. Zij willen ons wel helpen met knippen", aldus Tim Spekschoor.

Op zondag 31 mei begint het wolcorso van Lievelde om 14.30 uur. De corsowagens worden begeleid door de Majorettes-Drumband 'De Schanskloppers' en harmonie St. Willibrord uit Lievelde.