Het vervoer van de poort van Lichtenvoorde naar Groenlo.
Het vervoer van de poort van Lichtenvoorde naar Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Ter verfraaiing van het nieuwe café in het Stadsmuseum

Poort uit 1622 terug in Groenlo

Groenlo - De oude uit 1622 stammende Groenlose poort heeft afgelopen vrijdag weer een plek gekregen waar dit Grolse erfgoed thuis hoort, namelijk in de Vestingstad Groenlo. Opmerkelijk genoeg lag de poort namelijk een aantal jaren opgeslagen bij Marku Bouw BV in Lichtenvoorde, het in deze regio bekende bouwbedrijf dat de laatste jaren ook bij een aantal projecten in Groenlo actief betrokken is.

De poort betreft een houten wageninrit uit 1622. Voorheen maakte de poort onderdeel uit van een pand tegenover het voormalige Hotel De Pelikaan in de Nieuwestraat. Het pand deed in vroegere jaren dienst als de toegang tot een soort koetshuis van hetzelfde hotel. In een later stadium, toen er geen sprake meer was van een koetsenstalling, werd de ruimte afgebroken en werd er een parkeerruimte aangelegd met daarbij een ruimte voor de opslag van horecamateriaal, waarvoor de poort nogmaals werd gebruikt. Toen ook dat gebouw gesloopt werd ten faveure van nieuwe appartementen, werd de poort overbodig en kwam tegelijkertijd in handen van aannemer Frank.

Volgens Grollenaar Roy Oostendorp is de poort in de jaren zestig van de vorige eeuw op de Rijksmonumentenlijst geplaatst. "Na een tijdelijke opslag bij het bouwbedrijf van Frank, is in overleg met toen de gemeente Groenlo en het Stadsmuseum besloten om de poort als museumstuk in de Stadsboerderij in de Notenboomstraat op te slaan. Dit speelde in de jaren 2000-2001. Enkele jaren geleden bij de renovatie van de Stadsboerderij, die werd uitgevoerd door Marku Bouw BV, verhuisde de poort tijdelijk naar de opslag van deze aannemer in Lichtenvoorde," aldus Oostendorp.

Omdat het Grolse Stadsmuseum in de Mattelierstraat bezig is met een verbouwing c.q. herinrichting, waarbij ten behoeve van onder andere de bezoekers tevens een museumcafé wordt ingericht, kwam het idee naar voren om het prachtige bouwfragment uit het eerste kwartaal van de 17e eeuw daar als aanvulling op de collectie een plaatsje te geven. Omdat Frank als formele eigenaar daaraan zijn goedkeuring verleende, werd dus vrijdag door personeel van Marku Bouw de poort vanuit Lichtenvoorde naar Groenlo vervoerd om in het Stadsmuseum te worden geposteerd. In het nieuw in te richten museumcafé vormt de boog straks in letterlijke zin de toegangspoort naar de Tachtigjarige Oorlog, oftewel het thema waarmee het Groenlose museum zich profileert dan wel naar buiten treedt. Een vergelijkbaar exemplaar van zo'n wageninrit zit in de Stadsboerderij Grolle in de Notenboomstraat. Dat exemplaar stamt uit 1623, terwijl de boerderij zelf uit 1624 dateert. Jaartallen die wetenschappelijk zijn aangetoond.

Overigens vindt de inrichting van het nieuwe museumcafé plaats door enthousiaste en vakbekwame vrijwilligers, die daarbij begeleid worden door interieurarchitect Rob Rasquin, tevens lid van het bestuur van Stadsmuseum Groenlo.