Afbeelding
Foto: Henri Walterbos

Opinie

Een kijkje achter de
schermen van OOG

Eigenlijk dekt deze titel de lading niet, iedereen is namelijk altijd van harte welkom bij onze vergaderingen, maar graag maak ik u deelgenoot van dilemma's waarmee wij als volksvertegenwoordigers de afgelopen week hebben geworsteld.
Op de agenda van de raadscommissie van 2 juni a.s. staat het onderwerp bestemmingsplan 'Regionaal Bedrijvenpark Laarberg, Laarberg Zuid'. In 2012 hebben wij als raad de structuurvisie van dit regionaal bedrijventerrein vastgesteld.
Een structuurvisie is een denkrichting welke dan wordt uitgewerkt in bestemmingsplannen.
Ik weet niet of u wel eens de moeite heeft genomen om een bestemmingsplan door te nemen: deze blinken niet uit in toegankelijkheid, wel in omvang.
Voor raadsleden, van wie wat dat betreft zeker meer mag worden verwacht dan van de gemiddelde burger, beslist geen sinecure. Afgezien van deze bestemmingsplannen is het van belang het verband te zien tussen de eerdere structuurvisie en het bestemmingsplan waarmee de raad dient in te stemmen.
In de structuurvisie staat dat op dit bedrijventerrein bedrijven van categorie 5, dus de op 1 na zwaarste categorie, mogen worden gevestigd. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een kruitfabriek zich kan vestigen. |Niet gevaarlijk zult u wellicht denken als de milieudienst er goed naar heeft gekeken en geen bedenkingen heeft. Maar hoe verhoudt zich dit tot Oost Gelre als evenementen-gemeente en gemeente die vooral het toerisme en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft? Hoe verhoudt zich dit tot het duurzame karakter dat we toch vooral aan de Laarberg willen geven?
Anderzijds moeten we ook zo realistisch zijn door te stellen dat er nu eenmaal een vraag is naar dergelijke fabrieken en dat het niet toestaan van deze bedrijven de idee van Nimby (not in my Backyard) zou kunnen oproepen.
Van een gemeenteraad mag worden verwacht dat deze consistent is, hetgeen betekent dat een ingezette lijn, namelijk die van de structuurvisie, niet zomaar kan worden losgelaten. Ook mag van een gemeenteraad worden verwacht dat goed toezicht wordt gehouden op belangrijke aspecten als veiligheid en gezondheid.
Hoe verhouden deze twee aspecten zich tot elkaar? Wie het weet mag het zeggen. Tot slot rest de vraag waar de kaderstellende rol van de raad ophoudt en op welk moment het gaat om inhoudelijke aspecten van bedrijfsvoering. Moeten wij er zondermeer vanuit gaan dat iets veilig is wanneer dit door technici wordt vastgesteld? Het antwoord zal ongetwijfeld ja zijn tot op het moment dat er iets gebeurt, dan zijn de rapen gaar richting de raad en ook terecht.
Nu ligt er een bestemmingsplan voor ter besluitvorming waartegen je moeilijk nee kunt zeggen maar die ons wel opzadelt met bovengenoemde dilemma's.
Normaal gesproken is het doel van een artikel om een mening uit te dragen, in dit geval willen wij met u delen dat een zaak meerdere kanten heeft, maar dat we dit in alle openheid willen delen.

Namens fractie OOG
Ronald Willering


Loopclinic Kaak Kanonsloop 2015

Sportief de zomer door met Lopersvereniging Groenlo

Oost Gelre -Na en succesvolle eerste editie van de kanonsloopclinic in 2014 met maar liefst 80 deelnemers, organiseert Lopersvereniging Groenlo wederom een clinic ter voorbereiding op de Kaak Kanonsloop. Deze clinic ter voorbereiding op de 5 km, kwart marathon en halve marathon, zal worden gegeven door deskundige trainers, waardoor er gericht getraind wordt voor de Kaak kanonsloop. De clinic bestaat uit 14 trainingen en gezien het grote aantal trainingen kan tussendoor gerust op vakantie gegaan worden.

Start van de clinic is donderdag 2 juli om 19.00 uur bij de St. Willibrordusschool te Groenlo. Deelnemers betalen € 60. Hiervoor krijgen ze een uniek loopshirt, 14 trainingen, trainingsschema's, 1 maand gratis sporten bij sportschool Groenlo, gratis inschrijving voor de Kaak Kanonsloop, koffie/thee na afloop van de training en een voedingsadvies.

Verschillende niveaus
De trainingen kennen een plezierig en gezellig karakter. Er zal op ieder niveau in verschillende groepen worden getraind. Door middel van loopscholing en de juiste techniektraining is de clinic ook zeer geschikt voor de beginnende loper. Ook als men niet kan deelnemen aan de Kaak Kanonsloop is deze clinic ideaal om tijdens de zomermaanden de conditie en looptechniek te verbeteren.

Aanmelden
Aanmelden kan via: www.lvggroenlo.nl of door een e-mail te sturen naar kanonsloopclinic@outlook.com.
Voor meer informatie: www.facebook.com/kanonsloopclinics of telefoon 0613976976.


www.lvggroenlo.nl