Er is veel belangstelling  voor het Repaircafé.
Er is veel belangstelling voor het Repaircafé. Foto: Ferry Broshuis

Na een halfjaar blijkt:
Repaircafé in Groenlo slaat goed aan

Groenlo - Een halfjaar geleden is het Repaircafé in Groenlo met als plek van handeling het cultureel centrum De Bron van start gegaan. De initiatiefnemers hoopten toen natuurlijk dat de nieuwe voorziening een succes zou worden, maar dat het succes zo'n omvang zou nemen hadden ze destijds niet verwacht. De mannen van het eerste uur, Henk Schut en René Penterman, zijn blij met het succes en hebben nog volop ideeën voor de toekomst.

Henk Schut is op een dag met het idee van het oprichten van een Repaircafé in Groenlo naar BS22 gegaan. Hij kende de landelijke organisatie van het Repaircafé en dat leek hem ook een prima idee en voorziening voor Groenlo. Linda Commandeur van BS 22 heeft hem vervolgens in contact gebracht met René Penterman en Jan Bongaarts. En zie daar de basis en het ontstaan van het Repaircafé.

Tevens wordt de eenzaamheid bestreden

In de even weken wordt nu op zaterdagmorgen bij De Bron het Repaircafé gehouden. Er is een prima samenwerking met De Bron en door de lage huurprijs kunnen de doelstellingen worden waargemaakt. Het Repaircafé is een plek waar mensen kapotte spullen kunnen laten repareren, maar ook een kopje koffie met elkaar kunnen drinken. Zo wordt tevens de eenzaamheid bestreden die toch wel aanwezig is in Groenlo. De organisatoren merken ook dat ze heel laagdrempelig zijn, de mensen weten hen te vinden en dat is precies de bedoeling. Er is in de even weken steeds volop belangstelling en dat geeft de burger moed. Bij het Repaircafé zijn vrijwilligers die handig zijn in reparaties, maar ze willen dat graag doen samen met de mensen die de spullen komen brengen. Dat is ook heel goed voor de sociale contacten en iedereen steekt van zo'n reparatie ook altijd weer wat op.

Het is absoluut niet de bedoeling de reguliere commerciële reparatiebedrijven in het vaarwater te zitten. Er zijn zelfs goede contacten met de middenstanders hier. Het Repaircafé verwijst ook mensen door wanneer het niet zelf te repareren valt of wanneer er specifieke onderdelen nodig zijn. Ook worden geen opgeknapte spullen verkocht en daardoor is het café ook geen concurrent van kringloopwinkels.