De winnaar in de categorie grote wagens: Lief Dagboek.
De winnaar in de categorie grote wagens: Lief Dagboek. Foto:

Wolcorso in Lievelde: vogels, ondergronds en dagboek

Lievelde – De ontwerpers van de grote-, kleine- en themawagens hebben bewezen dat zij enorm creatieve mensen in de gelederen hebben. Tijdens het wolcorso van zondag 31 mei was het bewijs te zien. Het was een prachtig schouwspel, kleurrijk en origineel.

Het wolcorso van dit jaar was er één van emotie, van een lach en een traan. De woningen in Lievelde waren versierd met rood-wit-blauwe slingers en de vlaggen hingen uit. Redelijk veel publiek stond langs de route, onder zwaar bewolkte weersomstandigheden, om het vele werk van de wagenbouwers te bewonderen.

Voordat de corsowagens de weg op gingen, stonden ze op het terrein van Lensink aan de Papenweg gereed om beoordeeld te worden door de jury. Van 12.00 tot 14.00 uur was deze locatie voor iedereen verboden gebied, behalve voor de juryleden. In alle rust namen zij de tijd om de wagens aan een grondige inspectie te onderwerpen.
Rond de klok van 14.30 uur werden de wolcorsowagens vrijgegeven voor de tocht door Lievelde. De dansmariekes, vaandelzwaaiers en muzikanten van de Schanskloppers beten het spits af van de optocht. Opvallend detail was dat de drumband in vier rijen naast elkaar liep. Er volgden enkele fleurige jeugdwagens, voortgetrokken door skelters of sterke jongens. Van een trekker en de yellow submarine, van koeienvoetbal tot groenten/groeten op de wagens.

Als eerste grote wagen kwam 'Lieve Kitty' langs, de lotgevallen van Anne Frank, het symbool van alle vermoorde Joden, in één wagen samengevoegd. Knap gemaakt, tot in de details verzorgd door Um de Mölle. Weer volgden wagens, door kinderen gebouwd. Loco, clowntjes, Holland. De jongste deelnemers toonden potentie, de bouwers van de grote wagens zijn ooit ook zo begonnen.
De eerste themawagen trok langs, dit jaar moest de wagen iets van doen hebben met het item 'Geschiedenis'. De creativiteit van deze wagenbouwers bleek nogal divers. Zij lieten zich onder andere inspireren door muziek, rampen en speelgoed. Als tweede grote wagen kwam 'Aasgieren' langs van Tegendraods. Prachtig uitgewerkt, vooral het kaartspel. In een oldtimer werd het koningspaar van 2014 vervoerd.

Van een trekker tot de yellow submarine

Een tweetal originele jeugdwagens volgde, de terror oehoe en een beugelfles. Leuk bedacht! Kunstige en wereldse kleine wagens volgden, daarna weer muziek van fanfare Antonius uit Vragender.

Een ondergronds spektakel werd getoond door De Huurne, een mol, scherven, buizen, konijnen en een vos, bedekt door een grasmat. Een themawagen met een oude en een recente ramp, en muziek van vroeger tot nu volgde. Ten slotte passeerde de laatste grote wagen, Machtsvertoon van Den Esch, een gigantisch hanengevecht. Kleurrijk, zeer gedetailleerd uitgevoerd. De toeschouwers kregen een briefje overhandigd waarop de keuze gemaakt kon worden voor de publieksprijs. Jongeren kwamen langs met mandjes waarin een vrijwillige bijdrage gedaan kon worden. Mensen die het nog niet zeker weten kregen nogmaals een kans om alle wagens te bekijken, het Wolcorso kwam een tweede keer langs. Veel bezoekers bleven wachten om het schouwspel nog eens te zien. En terecht.

De wagens zagen er prachtig uit, van groot naar klein, met zorg en heel veel vrije uren gebouwd. Een topprestatie, daarover waren de meeste bezoekers het eens.


www.wolcorso.nl