Vissende scholieren aan de oever van de Grolse gracht.
Vissende scholieren aan de oever van de Grolse gracht. Foto: PR

Schoolvissen aan de stadsgracht

Groenlo - "Wat genieten de kinderen hiervan," een veel gehoorde opmerking van elke schooljuf die met haar klas op uitnodiging van de Groenlose Hengelsport Vereniging (GHV) mee heeft gedaan aan het Schoolvissen. Verspreid over vijf middagen heeft de GHV maar liefst 133 kinderen een vismiddag bezorgd.

De middagen begonnen met een ontvangst bij hengelsportzaak Rene Bomers. Hier verzorgde Erik Mentink een Powerpoint-presentatie. De kinderen weten nu o.a. hoe Groenlo aan de stadsgracht is gekomen. Enkele megavangsten in de stadsgracht werden getoond, de kinderen wisten niet dat er zulke grote vissen in de stadsgracht zwemmen. Na de presentatie kregen de kinderen een rondleiding van Rene Bomers in de hengelsportzaak.
Rond twee uur gingen de scholen naar de Kloostertuin waar de vele vrijwilligers van de GHV alle stoeltjes, hengels e.d. al klaar hadden staan. Na afloop van het vissen volgden voor de deelnemende kinderen nog een paar verrassingen. Zo ontvingen ze alle 133 een gratis visakte voor de stadsgracht voor 2015. Een geste van de GHV die met gejuich werd ontvangen. Daarnaast ontvingen alle kinderen een waardebon waarmee ze voor slechts 5 euro de hengel van 4 meter waarmee gevist werd konden aanschaffen. En als ze dat doen krijgen ze er van de GHV nog een gratis vistuigje bij. Na de groepsfoto was er voor alle kinderen een blikje fris en een zakje chips en ontvingen ze ook allemaal een tasje met allerlei folders over het vissen. Al met al vijf zeer geslaagde Schoolvismiddagen die volgend jaar zeker een vervolg kunnen krijgen.
Iets wat in de presentatie bij het Schoolvissen veel aandacht heeft gekregen is de nieuwe viscursus van de GHV. Als de kinderen zelf gaan vissen komen ze al snel problemen tegen zoals: een vishaak die eraf is of een lijn die in de war zit. Op de cursus leren de kinderen o.a. allerlei trucjes om meer vissen te vangen, zelfstandig een vislijntje te maken en een nieuwe vishaak eraan te zetten. Maar ook hoe je netjes een vis onthaakt en een eenvoudig visvoertje maakt. De viscursus duurt twee middagen en wordt gegeven op woensdagmiddag 1 en 8 juli in de Kloostertuin. Daar komt een tent te staan. De viscursus is gratis en je hoeft niets mee te nemen. De GHV zorgt voor hengels, stoeltjes enz. Opgave voor de cursus uitsluitend via: jeugdcursus@visseningroenlo.nl. Geef je snel op want er kunnen maximaal 30 kinderen meedoen. Mochten zich veel meer dan 30 kinderen opgeven, dan volgt in september een tweede cursus.
Het Schoolvissen is mede tot stand gebracht door een donatie van de Rabobank.