Eén van de drie poppenkastvoorstellingen in De Oude Calixtus.
Eén van de drie poppenkastvoorstellingen in De Oude Calixtus. Foto: Theo Huijskes

Basisscholen in actie voor kunst en cultuur

Poppenkast in Oude Calixtus

Groenlo - In het kader van de doelstelling om de jeugd op jonge leeftijd kennis te laten maken met kunst en cultuur, vond er afgelopen week in Groenlo een drietal voorstellingen van poppenkast plaats. De voorstellingen, die werden gegeven voor de groepen 1 en 2 van alle basisscholen in Groenlo en Zwolle, vonden plaats in De Oude Calixtus nabij de Markt in Groenlo. In totaal zorgden de scholen Ni-je Veste Wheme, Ni-je Veste Buitenschans, Willibrordus, Watermolen, Hoeksteen, 't Palet en Ludgerus Zwolle voor een opkomst van ruim 250 kinderen.

Woordvoerder Esther Bergsma, als docent werkzaam bij De Hoeksteen, was erg enthousiast over de geboden activiteit.
"Ieder schooljaar proberen wij voor alle groepen van de zeven betrokken basisscholen een activiteit te regelen, die direct of indirect iets te maken heeft met kunst of cultuur. Om aan die doelstelling vorm en inhoud te geven, hebben wij een werkgroep gevormd waarin van iedere basisschool een vertegenwoordiger zitting heeft. Per schooljaar komen wij als werkgroep tweemaal over bij elkaar. De eerste keer om het totale jaarprogramma kunst en cultuur samen te stellen en de tweede keer om het verloop van hetzelfde programma te evalueren."

Voor de groepen 1 en 2 viel deze keer de keuze op een poppenkastvoorstelling. Hiervoor had men Joris Naaijkens, de broer van de in Groenlo woonachtige Willem Naaijkens, bereid gevonden om met zijn Theater Tamarijn naar Groenlo te komen. Joris Naaijkens, woonachtig in Goirle bij Tilburg, speelt al circa 30 jaar poppenkast.

"Ik weet eigenlijk niet hoe het zover heeft kunnen komen. Wat ik wel weet, is dat toneel en theater bij ons in de familie zit. Iedereen is er op de een of andere manier mee behept (kan door de Grollenaren met betrekking tot broer Willem Naaijkens worden bevestigd, ThH). Wat mij betreft is het een beetje uit de hand gelopen hobby. Met medewerking van mijn vrouw verzorg ik met name in Brabant voorstellingen op scholen, bij braderieën, winkelopeningen, zomerfeesten en ga zo maar door. Het geeft mij iedere keer erg veel voldoening om kleine kinderen te vermaken, hen blij te maken. Juist in de huidige tijd, waarin poppenkast in de ogen van velen iets is van vroeger, is het vermaak bij de kinderen extra groot. Het is namelijk voor hen een aangename afwisseling van het grote aanbod van gamespelletjes en andere via de computer of tablet te beoefenen en te bewonderen speelmogelijkheden."

Volgens Esther Bergsma werken plaatselijke toneel-, muziek- en andere verenigingen zoveel mogelijk mee om telkenmale het jaarprogramma rond te krijgen. "Maar het zou daarnaast ook mooi zijn dat wij mogelijkheden op het terrein van kunst en cultuur ten behoeve van de schooljeugd vanuit omliggende plaatsen, beter gezegd de gehele regio aangereikt krijgen. Via het contactencircuit hopen wij daar uitbreiding aan te kunnen geven."