Protesten tegen de komst van de megamestvergister in Groenlo.
Protesten tegen de komst van de megamestvergister in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Aanmeldingsnotitie megamestvergister Groenlo vijf maanden opgeschort

Oost Gelre - Duidelijkheid over de mogelijke komst van een megamestvergister op bedrijventerrein de Laarberg in Groenlo laat nog even op zich wachten. Een en ander liet wethouder en tevens portefeuillehouder René Hoijtink vorige week weten als reactie op een vraag van OOG-raadslid Hans Bongers.

Naar aanleiding van een door Hoijtink met gedeputeerde Conny Bieze gevoerd gesprek informeerde Bongers naar de gang c.q. stand van zaken met betrekking tot de vergunningverlening. Bieze is binnen de provincie Gelderland verantwoordelijk voor mobiliteit (wegeninfrastructuur, openbaar vervoer, fietsbeleid), economie (logistiek) en omgevingsvergunningen en handhaving. Verder wilde Bongers graag weten of tijdens dat gesprek duidelijk naar voren is gekomen of de aanvraag extra getoetst wordt op zaken, die zijn opgenomen in de door de fractie van OOG ingediende en door de gemeenteraad van Oost Gelre aangenomen motie.

Volgens wethouder René Hoijtink was het een bijzonder constructief gesprek. "Wel is daarbij naar voren gekomen dat er door de initiatiefnemers c.q. aanvragers nog steeds geen aanmeldingsnotitie is ingediend. Ondanks dat deze notitie binnenkort wordt verwacht, heeft dit wel tot gevolg dat de gehele aanvraagbehandeling zeker vier tot vijf maand opschuift." Zoals bekend dienen alle formaliteiten verzorgd te worden door RMS GmbH, de uit Duitsland afkomstige initiatiefnemer, die in samenwerking met Adviesbureau Van Westreenen uit Lichtenvoorde de vergister wil (laten) bouwen. "In het gesprek gaf gedeputeerde Bieze wel aan de Laarberg een geschikte plaats te vinden voor deze voorziening. Het mestoverschot is immers een probleem dat door de regio opgelost moet worden", aldus Hoijtink. Ook is de motie van OOG aan de orde geweest. "Deze motie wordt door haar grotendeels onderschreven en zal daarom alle aandacht krijgen. Ook heeft zij zich bereid verklaard om indien gewenst aanwezig te zijn bij informatie- en andere bijeenkomsten, waarbij onder andere burgers en/of agrarische ondernemers zijn betrokken. Verder is de verkeerssituatie op de Deventer Kunstweg ter sprake geweest. Daarin was zij heel stellig, deze weg voldoet absoluut niet aan de noodzakelijke eisen. In dat verband wil zij eerst de in voorbereiding zijnde aanpassingen van de A1 afwachten alvorens verder in te gaan op dat probleem."

Inmiddels gaat de Stichting 'Megamestvergister Groenlo Nee' verder met haar protest- en andere activiteiten. Tot woordvoerder van de stichting is Jaap Cannegieter uit Groenlo gebombardeerd. Naast de organisatie van infoavonden met direct omwonenden en anderen, is men ook een samenwerking aangegaan met het milieuadviesbureau MOB uit Nijmegen. Dit bureau heeft veel ervaring met grote milieu(recht)zaken, zoals de aangespannen zaak tegen de mestvergister in Varsseveld. Overigens maakte een woordvoerder van de Stichting 'Megemestvergister Groenlo Nee' afgelopen week bekend, dat men binnenkort naar buiten treedt met een aantal pikante onthullingen over RMS GmbH.