Het plan Brouwhuizen in Groenlo biedt nog ruimte voor nieuwbouwwoningen.
Het plan Brouwhuizen in Groenlo biedt nog ruimte voor nieuwbouwwoningen. Foto: Theo Huijskes

Vaststelling nieuwe lokale Woonvisie Oost Gelre

Centraal staat naar behoefte en betaalbaar bouwen

Oost Gelre - Wanneer het aan de gemeenteraad van Oost Gelre ligt, komt in de nieuwe lokale Woonvisie Oost Gelre het accent te liggen op woningen voor jongeren, nieuwbouw van woningen alleen naar behoefte, op het terrein van woningbouw extra aandacht voor de kleine kernen en in zijn algemeenheid voor de gehele gemeente Oost Gelre betaalbare woningbouw.

Op verzoek van het presidium van de gemeenteraad Oost Gelre werd er afgelopen week in de raadscommissie uitvoerig gediscussieerd over de lokale woonagenda. Dit naar aanleiding van de motie 'Actualisering lokale Woonvisie Oost Gelre', ingebracht door de fractie Nieuwe Liberalen Oost Gelre en door de gemeenteraad aangenomen tijdens de vergadering van 21 april jl. De discussie werd gevoerd aan de hand van een door het college van burgemeester en wethouders aangereikte notitie met betrekking tot het proces om tot een actualisering van de Woonvisie Oost Gelre te komen. De huidige lokale Woonvisie Oost Gelre dateert van december 2008 en is destijds samengesteld in het begin van de economische crisis. Sinds die tijd hebben er verschillende maatschappelijke, politieke en economische ontwikkelingen plaatsgevonden die ervoor zorgen dat de huidige woonvisie niet meer de juiste scherpte heeft. Daarom is het formuleren van een nieuwe woonvisie gewenst. Bij de realisatie daarvan dient niet alleen de Regionale Woonagenda Achterhoek 2015-2025 als basisdocument, maar ook de Ruimtelijke Atlas Oost Gelre. Daarin is een strategie ten aanzien van wonen verwoord. Er is een dynamische strategie in opgenomen om de woningvoorraad toekomstbestendig toe te snijden op de behoefte. De Ruimtelijke Atlas Oost Gelre is volop in ontwikkeling. Het streven is om aan het eind van dit jaar de Atlas door de raad vast te laten stellen.
Wat betreft de werkwijze om te komen tot een nieuwe woonvisie, wordt een ambtelijke werkgroep voorgesteld waarin vertegenwoordigers vanuit de verschillende aan het wonen gerelateerde beleidsvelden plaatsnemen. Daarnaast zal er een overlegplatform zijn waarin naast de projectgroep, de vertegenwoordigers van de maatschappelijke partners zoals woningcorporaties, verhuurders, huurdersverenigingen, ontwikkelaars, makelaars, zorgaanbieders, welzijnspartijen, dorpsraden, seniorenraad, LTO en provincie plaatsnemen. Het is belangrijk dat gedurende het proces de partijen worden geïnformeerd over tussentijdse resultaten. In het offerteverzoek dat aan enkele onderzoeksbureaus zal worden toegezonden, zal aan de bureaus worden gevraagd om een plan van aanpak voor het proces in de offerte te verwerken. Gezien de benodigde specifieke expertise en de beperkte ambtelijke capaciteit wordt het opstellen van de woonvisie uitbesteed aan een extern adviesbureau. Het is de bedoeling om de lokale Woonvisie in december 2015 aan de raad voor te leggen.
Gerard klein Gunnewiek van de NLOG vindt het in de arm nemen van een extern bureau maar een verkwisting van geld. "In mijn ogen moet het college zelf, met toepassing van een grote mate van creativiteit, in staat zijn om dit proces in te vullen zonder hulp van buitenaf. Denk daarbij alleen nog maar aan het stimuleren van jeugdhuisvesting in plaats van aangereikte plannen de grond inboren. Ook het alleen aanreiken met een lijst van leegstaande winkelpanden heeft geen enkele zin wanneer daarbij niet wordt aangegeven hoe hiermee indien gewenst kan worden omgegaan." Ook Carolien Sonderen (OOG) pleitte voor woonruimte ten behoeve van jongeren met een smalle portemonnee. "Wel dient daarvoor eerst de behoefte in kaart te worden gebracht en dient mijns inziens de totale woonvisie in nauwe samenwerking met de burgers in elkaar te worden gezet, dit om maatwerk te kunnen leveren." VVD'er Kees Porskamp hamerde erop dat met name leegstaande winkels verbouwd moeten kunnen worden tot woonruimte. Richard Klein Tank (PvdA) vroeg zich af wat er wordt gedaan met de reeds bestaande woningvoorraad. "Reden temeer om extra aandacht uit te laten gaan naar betaalbaar wonen." Volgens woordvoerder Niek Bragt van het CDA moet er worden uitgekeken naar een vorm van stimulering om huisvesting van jongeren in bestaande woningen mogelijk te maken. "Leegstand neemt alleen maar toe. Om het woongenot te vergroten, zal er actief en flexibel ingezet moeten worden op bestaande panden."